Facebook naručio blaćenje Googlea

Novinski članci o kršenju privatnosti u Gmailu deo su PR kampanje iza koje stoji najveća društvena mreža.

Izvor: Politika
Podeli

Ko više zadire u privatnost, Facebook ili Google? Korisnici bi trebalo da dobiju pravu informaciju, ali posle velikog Facebookovog PR debakla s rezervom će primati sve buduće priče.

Na nekim američkim sajtovima ovih dana su se pojavili tekstovi o tome kako Google, kaskajući za Facebookom u domenu društvenih mreža, pravi sopstvenu bazu podataka. To radi tako što podatke korisnika Gmaila (imena, kontakte) upoređuje sa onima na Facebooku i Twitteru i povezivanjem naloga pravi sopstvenu bazu, takozvani socijalni grafikon.

Isključite „Google špijuna"

Zahvaljujući informacijama kojima raspolaže o korisnicima Gmaila, Google pretražuje Internet, traži slične reči i preuzima podatke sa drugih profila. Na primer, ako je nekom nalog na Gmail petarpetrovic, Google će pronaći slična imena na Twitteru i Facebooku ili će porediti kontakte iz adresara sa sledbenicima na Twitteru i povezati podatke. Kome se ne sviđa ovo „špijuniranje”, može da ga otkaže sa nekoliko klikova.

U nalogu na Gmailu u delu Import mail&contacts otvoriti Accounts and Import, a zatim u segmentu Change account settings otvoriti Other Google Account Settings. Kliknite View and manage your accounts from other services. Na dnu prozora koji se otvara štrikliran je kvadratić „Use my Google contact information to suggest accounts from other sites”.Ko želi da onemogući Google da povezuje naloge, treba da klikne da znak za štrikliranje nestane.

Google to zaista radi, i to uz dozvolu korisnika. Sporno je što dozvolu dobija „po defaultu”, odnosno ona je podrazumevajuće podešavanje.

Ali Facebooku se nije dopalo to što preuzima njegove podatke, pa je angažovao uglednu PR agenciju da preko vodećih američkih novina pusti glas o „Googleovom nedopustivom kršenju privatnosti”.

Sumnja se prvo probudila u listu USA Today, koji je objavio članak da neko pokušava da ocrni Google. Zatim je poznati bloger Kristofer Sogojan odbio da „od komarca pravi magarca” i obelodanio šta se od njega tražilo. Konačno, sajt Daily Beast je otkrio da iza kampanje blaćenja stoji Facebook.

Novinar Dej Lajons piše: „Suočen sa dokazima, portparol Facebooka je potvrdio da su angažovali kompaniju Berson-Marstelar i navodi dva razloga. Prvo, jer veruju da Google radi nešto što predstavlja moguću povredu privatnosti, i drugo, jer ih vređaju pokušaji da njihove podatke Google koristi u sopstvenom servisu”.

Lajonsu, uredniku za tehnologiju u magazinu Newsweek, ceo slučaj liči na razotkrivenu hladnoratovsku špijunsku aferu, koja je rasvetlila dobro poznato rivalstvo između dva džina interneta.

Google dominira u pretrazi, ali ne uspeva da napravi proboj u domenu društvenih mreža. Pomenuti socijalni grafikon omogućava mrežama poput Facebooka da korisnicima predlažu šta da čitaju, kupuju i gledaju na internetu, pre nego što na Googleu potraže šta ih zanima.

Zahvaljujući socijalnom grafikonu internet postaje platforma Facebooka, a ne Googlea, što se gigantu pretrage razumljivo ne sviđa i, štaviše, veoma ga zabrinjava. Facebooku fali elektronska pošta, što je pokušao da nadomesti najavljenim lansiranjem sopstvenog mejla.

I jedan i drugi se u suštini bore za što veće parče oglasnog kolača.

PR skandal je velika blamaža za Facebook, ali i za Berson-Marstelar koja ima velike klijente. Njen izvršni direktor je bio glavni strateg predsedničke kampanje Hilari Klinton 2008.

Autor: J.Kavaja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.