Facebook i Airbus dovode internet u sve delove sveta

Kompanija Facebook je početkom nedelje objavila da, u saradnji sa proizvođačem aviona Airbus, radi na rašavanju problema lošeg kvaliteta internet veze.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 25.11.2017.

14:30

Facebook i Airbus dovode internet u sve delove sveta
GettyImages

Facebook je, ranije ove godine, predstavio projekat "Aquila", koji za cilj ima dovođenje bežične internet veze u udeljene delove sveta pomoću dronova.

Sada, dve komapanije sarađuju na naprednom rešenju koje treba da pokaže sposobnost i održivost sistema "platformske stanice za veliku visinu" - HAPS (high altitude platform station) u obezbeđivanju i održavanju širokopojasne internet veze, piše Travel and leisure.

Prema rečima Marka Zakerberga, kada bude gotov, projekat "Aquila" će se sastojato od flote letelica na solarni pogon koje će emitovati interent signal širom sveta. Flotu će činiti bespilotni avioni, sposobni da lete mesecima.

Iako partnerstvo sa Airbusom, na prvi pogled, možda izgleda čudno, ta kompanija, osim pravljenja aviona, proizvodi opremu za svemirske letove, kao što su lanseri, sateliti i sistemi za istraživnje svemira.

Saradnja dve komapanije na dovođenju internet signala u udeljene delove sveta mogla bi u potpunsti da elimiše gubljenje internet signala na komercijalnim letovima. To, ne samo da bi moglo da znači da će putnici moći neprekidno da koriste internet, već i da više neće biti nestanaka aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: