Tehnopolis

Sreda, 31.10.2012.

14:09

Gangnam style: Kolika je zarada Youtubea?

Južnokorejska pop senzacija Saj (Psy) poput oluje prošao je internetom, a njegov hit "Gangnam Style" već sada je jedan od najgledanijih videa na Youtubeu sa neverovatnih 595 miliona pregleda u svega 3 meseca. Jedan internet ekspert procenio je da je sajt, koji je u vlasništvu Googlea, samo hostovanjem videa i prihodom od reklama ostvario profit od 54.925$.

Izvor: B92

Default images

Web inženjer Amar Pradu, koji nije u vezi sa Googleom, napravio je procenu koristeći Quorau, sajt za pitanja i odgovore. Pradu je pretpostavio da su troškovi Googlea slični onima koje ima Amazonov Cloudfront servis i svoju pretpostavku bazira na osnovu profita ovog servisa.

Uzimajući u obzir različite rezolucije i podržane brauzere i uređaje, postoji barem 80 različitih parametara koji moraju biti enkodirani, uskladišteni i strimovani za ovaj video.

Kada je u pitanju prostor potreban za skladištenje podataka, on se kreće od 90MB/min za video u visokoj rezoluciji do manje od 1MB/min za video u najnižoj rezoluciji. Kada se sve to uzme u obzir, ukupan prostor potreban za skladištenje 80 različitih verzija videa pri standardnoj kompresiji iznosi 2.8GB.

Preraspodela skladištenja na maksimum 30 lokacija Youtube košta 2.20 dolara – pri procenjenoj ceni od 0.025 dolara za svaki GB.

Dalje, Pradu je na osnovu broja pregleda zaključio da je kompanija potrošila 251.658 dolara za strimovanje videa u visokoj rezoluciji i 22.963 dolara za strimovanje u niskoj rezoluciji.

Međutim, ovo nije kraj svih troškova. Youtube je potrošio novac i na hostovanje statičnih stranica unutar kojih je video embedovan. Sa ukupnom “težinom” stranica na kojima se pojavio ovaj video od 724.609GB, Google je morao da izdvoji dodatnih 21.738 dolara.

Pradu zaradu od pesme, na osnovu dela zarade Youtuba od videa trećih strana koja iznosi 0.46 dolara na svakih 1.000 pregleda, procenjuje na 348.285 dolara.

Amar Pradu priznaje da je njegov proračun samo gruba procena bazirana na velikom broju varijabli, i sumnja da bi čak i sam Google mogao da da precizan odgovor o profitu ostvarenom od samo jednog videa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: