Tehnopolis

Subota, 25.06.2011.

10:05

Tri državna web dizajnera

U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa mogu da besplatno izrade samo sajtove jednostavne strukture za ostale organe javne uprave.

Izvor: Politika

Default images

Trojica web dizajnera koji su na platnom spisku Vlade Srbije ne bi mogla da izrade novi sajt Skupštine tvrdi stručnjak Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije .

– Ne, jer sajt zahteva naprednije internet tehnologije za svoju izradu.

U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa postoji Sektor za informaciono-komunikacione tehnologije, koji je do sada podigao sajtove Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Deviznog inspektorata, Zavoda za socijalno osiguranje, Kancelarije nacionalnog saveta za decentralizaciju, Državnog veća tužilaca, Saveta za osobe sa invaliditetom… "Po novoj sistematizaciji naše uprave, usvojenoj u martu 2011. godine, određena su samo tri čoveka koji će raditi sajtove. U celokupnom Sektoru za informaciono-komunikacionu tehnologiju zaposleno je 50 ljudi. Oni obavljaju ostale poslove, poput servisiranja računarske i komunikacione opreme, kao i softvera", kažu u Upravi, napominjući da pre nove sistematizacije, dakle marta ove godine, nije bilo izvršilaca koji bi se eksplicitno bavili izradom sajtova.

Dakle tri državna web dizajnera nisu mogla da urade sajt Skupštine i znatiželjnima omoguće onlajn šetnju kroz monumentalno zdanje srpskih parlamentaraca i u budžet unesu 85.000 dolara, koliko je USAID, kao donaciju američkog naroda, poklonio našem vrhovnom zakonodavnom telu.

Pošto su ljudi iz Uprave i pre nove sistematizacije pravili sajtove pitanje je i da li su mogli da ih izrade i za Ministarstva životne sredine i Ministarstva trgovine.

"Sajtovi pomenuta dva ministarstva rađeni su pre nove sistematizacije", kažu u Upravi i tvrde da oni teoretski mogu da izrade sajt bilo kom organu javne uprave.

Službenik specijalizovan za takve poslove objašnjava da su to ipak sajtovi jednostavnije strukture, koji za svoj rad ne zahtevaju složene baze podataka, interakciju sa korisnikom, prikupljanje podataka, ankete... poput sajtova Ministarstava za zaštitu životne sredine i bivšeg Ministarstva trgovine.

Ove činjenice, našeg sagovornika navode na zaključak da je to verovatni razlog zašto se ministarstva do sada nisu obraćala Upravi za zajedničke poslove, već firmama specijalizovanim za izradu sajtova.

Na naše pitanje, da li su se pomenuta dva ministarstva obratila Upravi za zajedničke poslove prilikom pripreme za izradu svojih sajtova, naš izvor iz uprave kaže da nisu, kao ni ostala ministarstva Vlade Srbije. Predstavnici Ministarstva životne sredine do zaključenja ovog broja nisu se odazvali na naš poziv, kako bi potvrdili ili demantovali tvrdnje iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa. Bivši ministar trgovine Slobodan Milosavljević napominje da je za kreiranje složenog interaktivnog portala „Nacionalni brend Srbija”, a ne običnog sajta, kako je opisivan u javnosti, bila predviđena budžetska stavka.

"Za njegovu izradu je sprovedena javna nabavka. Firma koja je dobila posao ugovorom ima obavezu punjenja portala podacima, servisiranja i zaštite od hakerisanja", precizira Milosavljević.

Prema njegovim rečima, od ukupnih para datih za portal (25.000 evra plus PDV), 10.000 evra je dato za trogodišnji zakup servera. Sajt ministarstva trgovine je, ističe Milosavljević, druga priča i ne treba ga mešati sa portalom „Nacionalni brend Srbija”.

Vlada Srbije, međutim, namerava da konsultuje Upravu za zajedničke poslove republičkih organa, jer planira da uskoro potpuno rekonstruiše svoj sajt, koji već ulazi u sedmu godinu, što je mereno računarskim vremenom doba kasnog srednjeg veka. Direktor vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović kaže da vlada sigurno neće bacati pare na izradu novog sajta,trudeći se da troškovi budu realni.

"Najvažnije je da sajt bude funkcionalan i da sadrži što više informacija korisnih za građane. Aktuelni sajt je na srpskom, engleskom i italijanskom i verovatno ćemo ga proširiti još nekim jezikom", najavljuje Mihajlović.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa i njihov Komunikaciono-informacioni centar, uzgred, brinu o bezbednosti vladinih sajtova i sajtova državne uprave, poput predsednikovog.

Autor: Aleksandar Apostolovski

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: