Tehnopolis

Sreda, 27.06.2012.

16:45

Uskoro će biti više računara nego ljudi

Tokom 2012. broj mobilnih uređaja s internetskim pristupom premašiće sedam milijardi. Za koju godinu će se i udvostručiti, prognoziraju u Intelu.

Izvor: tportal.hr

Default images

Intel je sabrao i analizirao globalni internet saobraćaj. Dobijeni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korišćenja određenih usluga.

Tokom 2012. web će ući u fazu u kojoj će broj mobilnih uređaja s pristupom internetu (u šta se ubrajaju prenosni računari - uključujući ultrabookove - pametni telefoni, tableti, e-čitači...) premašiti brojku od sedam milijardi. Prvi put u istoriji broj računara će biti veći od broja stanovnika na Zemlji.

U eri interneta, koju karakteriše stvaranje količine informacija jednake onoj stvorenoj od početaka civilizacije do 2003, naglasak će biti na kvalitetu korisničkog okruženja i kreativnosti korisnika koji se više neće zadovoljavati jednostavnim konzumiranjem sadržaja, već će želeti da učestvuje i u njegovom stvaranju.

Prema Intelovim predviđanjima, do 2015. godine broj mobilnih uređaja će se udvostručiti i dostići brojku od petnaest milijardi. Za svakog korisnika u proseku će postojati dva uređaja sa zasebnim IP adresama.

Budući da će stvarni broj korisnika porasti sa dve na tri milijarde, količina internet prometa nastaviće da se povećava: do 2018. će se utrostručiti pa će iznositi više od 4,8 zetabajta godišnje.

"'Čak i danas svako od nas generiše otprilike jedan gigabajt podataka dnevno, a za tri godine ta će količina biti veća od četiri gigabajta, tj. približno jednaka količini podataka sadržanoj u dva dvočasovna filma visoke rezolucije", slikovito je Intelov direktor za odnose s javnošću Pavel Svoboda sažeo rast internet saobraćaja.

Zbog takvog porasta količina podataka koje treba skladištiti porašće za pedeset posto.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: