Mardi Fiš

Amerikanac Mardi Fiš srpskoj teniskoj javnosti najpoznatiji je po ovogodišnjem finalu Mastersa u Indijan Velsu kada je bolji od njega bio Srbin Novak Đoković. Fiš ima nepunih 27 godina, profesionalni teniser je od 2000. i do sada je osvojio dva ATP turnira. Trenutno se nalazi na 35. mestu na ATP listi, a u martu 2004. godine bio je 17. Do sada je u karijeri od tenisa osvojio dva miliona i 870 hiljada dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

02:22

Default images

Pored osvojena dva turnira, najbolje rezultate zabeležio je na Mastersima u Sinsinatiju 2003. i pomenutom Indijan Velsu 2008. godine kada je stigao nadomak titule. Na turniru u Indijan Velsu zabeležio je najvredniju pobedu do sada, kada je u polufinalu prosto počistio sa terena tada prvog tenisera sveta Rodžera Federera.

Njegov najbolji rezultat na Gren slemu je četvrtfinale na Australijan Openu 2007. godine.

Profesionalac je postao 2000. sa 18 godina. Prvih nekoliko godina proveo je igrajući ‘čelendžere’ i ‘fjučerse’, a prvu ATP titulu osvojio je 2002. godine u konkurenciji dublova. Tada je u paru sa Endijem Rodikom bio najbolji u Teksasu.

Njegova karijera znatno je napredovala 2003. godine, kada je osvojio prvu titulu i došao do finala Mastersa u Sinsinatiju. Titula je stigla pri kraju sezone u Stokholmu, kada je u finalu savladao domaćeg favorite Robina Soderlinga. Seonu je završio na 20. mestu na ATP listi.

Dobru formu zadržao je i sledeće sezone. Stigao je do finala u San Hoseu i Haleu, a u avgustu je osvojio srebro na Igrama u atini pošto je u finalu poražen od Nikolasa Masua. Na tom turniru pbedio je Huan Karlos Ferera i Fernanda Gonzalesa. Sledeća godina bila je najteža u njegovoj karijeri. Povredio je zglob na levoj ruci, i kasnije je taj deo tela operisao dva puta.
Ipak, sledeće godine uspeo je da se vrati, osvojio turnir u Hjustonu, i još dva ‘čelendžera’ (Surbiton i Talasi). 2007. je počeo četvrtim kolom na Australijan Openu. Tada je u prvoj rundi napravio veliko iznenađenje izbacivši sa turnira četvrtog nosioca Ivana Ljubičića. Posle tg turnira napredovao je čak 17 pozicija.

Tekuću godinu počeo je sa tri duela protiv Novaka Đokovića. Prva dva su se dogodila na Hpmna kupu. U singlu je poražen, ali je zato u miksu u tandemu sa Serenom Vilijams pobedio Đokovića i Jelenu Janković i tako doneo trofej Americi.

Ipak velika osveta Srbina stigla je u Indijan Velsu. Pre tog finala Fiš je pobedio Nikolaja Davidenka, Lejtona Hjuita, Davida Nalbandijana i Rodžera Federera. Finalni meč odlučen je na startu trećeg seta kada je Đoković sa tri as udarca spasao tri brejk lopte i tako trasirao put do titule.

Usledio je poraz u prvoj rundi Majamija od Klemona, a na Rolan Garosu ispao je u drugom kolu od Hjuita. Loša serija nastavljena je in a Vimbldonu kada ga je na startu turnira izbacio Rišar Gaske.

Fiš je teniser koji se uglavnom oslanja na razoran servis. Ukoliko ga ubaci u 70 posto slučajeva će i dobiti poen, a ukoliko ga početni udarac izda Fiš nastoji da poen završi hazarderskim udarcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: