Sreda, 25.10.2023.

08:00

Zvezda i Nemci: Slatko-gorka priča

Fudbaleri Crvene zvezde će u sredu od 21 čas ponovo pod okriljem Lige šampiona zaigrati u Nemačkoj.

Izvor: Dušan Ðukanoviæ

Zvezda i Nemci: Slatko-gorka priča
Foto: Starsport/David Damjanoviæ

Biće to 35. put u istoriji da igraju u elitnom takmičenju protiv timova iz te zemlje, a do sada su upisali tek 14 pobeda.

Od ostalih se izdvajaju susreti sa Borusijom iz Mehengladbaha u finalu Kupa UEFA i još više u polufinalu Kupa Evropskih šampiona kada je autogol Klausa Augentalera na "Marakani" kumovao najvećem uspehu srpskog klupskog fudbala.

Pre četiri godine su otvorili učešće u kontinentalnom takmičenju upravo protiv Bajerna, a ovoga puta rival je RB Lajpcig sa kojim će igrati po prvi put u istoriji. Što i nije toliko teško za zamisliti, s obzirom na to da je reč o klubu koji je formiran tek 2009. godine.

Timovi sa prostora nekadašnje Nemačke Demokratske Republike (Istočna Nemačka), kakav je upravo Lajpcig, nisu nepoznanica za crveno-bele. Štaviše, pomenutom duelu sa Bavarcima je prethodio okršaj sa Dinamom, a revanš meč te faze je prekinut zbog divljanja navijača u Drezdenu. Isto tako, da bi došli do finala sa Mehengladbahom, tim iz srpske prestonice je morao preko Herte u polufinalu.

Obrni-okreni, timovi iz te zemlje su u prošlosti činili važan deo Zvezdinih istorijskih sezona. Kada govorimo o 21. veku, Zvezda je doživela poraz protiv Bajera iz Leverkuzena u kvalifikacijama za Ligu šampiona (2000/01), isto tako prošla i protiv Bajerna u grupnoj fazi Kupa UEFA (2007/08) u kultnom meču koji je obeležio preokret tima iz Minhena, predvođenih sa dva pogotka Miroslava Klosea i golom za pobedu mlađanog Tonija Krosa u četvrtom minutu nadoknade posle velike greške Ivana Ranđelovića (3:2).

Deset godina kasnije je bilo vreme za revanš, ponovo u grupi Lige Evrope kada je po gol Slavoljuba Srnića i Ričmonda Boaćija bio dovoljan za dve pobede protiv "jarčeva" iz Kelna. Trijumf u Beogradu u decembru 2017. godine je ujedno i poslednji trijumf Zvezde protiv nemačkih timova, a od tada su odigrana još četiri meča protiv bundesligaša.

Zvezda nije mogla da se meri sa Bajernom koji ju je u oba meča dobio sa gol razlikom 9:0, dok se poslednji put ovaj tim sa Nemcima nadmetao pre manje od tri godine kada su odigrali bez golova protiv Hofenhajma, nakon što je taj tim kod kuće slavio rezultatom 2:0 u Ligi Evrope.

Tih duela se seća i Austrijanac iz redova Lajpciga Kristof Baumgartner, koji je tada igrao za Hofenhajm.

"Veoma robusan i 'odvratan' protivnik koji vam kvari igru kada imate loptu. Pre svega ih definiše igra u defanzivi. Neće nam ništa pokloniti, moramo da budemo spremni na to i da nametnemo naš stil igre. Ako to uradimo, onda sam uveren da možemo da pobedimo u obe utakmice“, rekao je Baumgartner. Žreb je tako hteo da crveno-beli i ove godine po treći put u nizu idu put Engleske, a drugi u Nemačku gde bi mogli da traže i potencijalno iznenađenje.

Lajpcig je u poslednjem kolu savladao Darmštat, ali se ekipa Marka Rozea time tek malo iskupila za nešto slabiji niz rezultata.

Prošle godine treći tim lige je u novu sezonu ušao oslabljen za najboljeg igrača u gotovo svakoj liniji. Siti je za rekordnu svotu novca kada su defanzivci u pitanju odveo Joška Gvardiola, put Premijer lige i Liverpula se uputio i Dominik Soboslaj, baš kao i Kristofer Nkunku koji čeka oporavak od povrede i debi za Čelsi.

Uprkos tome, Lajpcig je sezonu otvorio osvajanjem Superkupa ubedljivom pobedom nad Bajernom (3:0). Kao i svih prethodnih godina, skauti "bikova" su radili na vreme i pronašli adekvatne zamene za one koji su otišli – u ovom slučaju Ćavi Simons i Lois Openda pre svega.

Belgijsko/holandski duo je u dosadašnjem delu sezone na 16 mečeva imao udeo u 15 golova (Openda šest golova/dve asistencije, Simons tri gola/četiri asistencije). Pozajmljeni igrač PSŽ-a je naročito briljirao u uvodnim mečevima sezone, ali je sa periodom njegovih slabijih izdanja nastupio i rezultatski loš period za tim.

Simons je na poslednjih devet utakmica, kako za klub tako i reprezentaciju, bez učešća u golu svog tima, nakon što je sezonu u Bundesligi otvorio sa sva tri gola i sve četiri dosadašnje asistencije u rasponu od tri kola. Na poslednjoj utakmici u domaćem šampionatu je izgledao nešto bolje na terenu, ali je epitet igrača utakmice pripao Opendi koji je postigao drugi gol, od čega prvi posle samo 44 sekundi igre – najbrži u Bundesligi ove sezone i šesti na njegovom kontu.
Foto: Profimedia
U tim se vratio i Dani Olmo posle povrede koja ga je od terena odvojila na mesec dana. Protiv Darmštata je odigrao samo 11 minuta, tako da ne bi trebalo da bude u Rozeovoj startnoj postavi, ali i sama podatak da bi mogao da uđe sa klupe predstavlja dodatnu brigu i povod za razmišljanje Baraku Baharu.

Njegovo mesto će najverovatnije zauzeti Emil Forsberg, prekoputa Šveđanina će biti Simons, a najistureniji uz Opendu danski centarfor Jusuf Poulsen. Rekorder po broju nastupa za Lajpcig (370) je pre ovog meča potpisao i novi ugovor sa timom.

Vezni red bi trebalo da čine Šlager i Kampl, čiji je sunarodnik Šeško još jedan od onih koji sa klupe mogu da donesu potpunu promenu na terenu ukoliko dobiju šansu. Takvih igrača ne manjka Rozeu, pa su tu još i najbolji strelac u istoriji tima Timo Verner (112), Karvaljo, Baumgartner, Haidara, Zajvald...

Poslednju liniju s leva na desno formiraju Raum, Lukeba, Simakan i Henrihs ispred golmana Blasviha. Bilo bi nezgodno za Lajpcig da se neko od njih povredi, s obzirom na to da na klupi od prvotimaca imaju samo desnog beka Lukasa Klostermana kojem nije strano da odigra i na mestu štopera, odnosno levog beka Kristofera Linca koji je ove sezone upisao samo 13 minuta u Bundesligi (dva u Ligi šampiona). Vilija Orbana neće biti zbog povrede sve do polovine novembra.

O tome koliko su deficitirani u defanzivi govori i podatak da su trojica od petorice igrača Lajpciga koji su ove sezone u Ligi šampiona odigrali svih 180 minuta Raum, Simakan i Lukeba. Preostala dvojica su golman Blasvih i vezni fudbaler Šlager.

"Utakmica sa Darmštatom je bila važna za nas. Uspeli smo da odmorimo Ksavera Šlagera i vratimo mu energiju koja mu je bila potrebna. Sa Duduom Hajdarom i Benijem Hendriksom, koji su drugi važni stubovi i mogli su da se uvežbaju. grači ulaze u ritam. Dani Olmo će takođe imati veću ulogu sutra nego protiv Darmštata. Svi igrači osim Vilija Orbana i El Čadaja Bišiabua su u igri", rekao je Roze na konferenciji za medije. Ono što može da raduje Bahara i ekipu jeste loša forma Lajpciga u Ligi šampiona na mečevima koji se igraju na "Red Bul Areni". Pred premijerni duel protiv nekog rivala iz Srbije imaju samo tri pobede iz poslednjih devet mečeva (dva remija i četiri poraza).

Međutim, isto tako imaju i pet pobeda na poslednjih šest utakmica u ovom takmičenju, sa izuzetkom nedavnog poraza u duelu sa Mančester sitijem. Kako u Nemačkoj duel sa Zvezdom vide kao priliku da se dodatno osigura drugo mesto, sigurno je da gostima neće biti lako pored ionako slabih izdanja u zemlji "pancera" (3 pobede, 13 poraza).

Iako nikada nisu igrali sa Lajpcigom, fudbalerima Crvene zvezde neće biti prvi put da se nađu na njihovom stadionu. Zvezda je 2004. godine bila učesnik prijateljskog turnira na tadašnjem "Centralnom stadionu" koji je u međuvremenu promenio naziv u skladu sa novim vlasnicima i glavnim sponzorom.

Domaćin Saksonija je pored Zvezde na taj turnir uputio poziv i Verderu iz Bremena i Brižu protiv kog su crveno-beli igrali u polufinalu i slavili rezultatom 3:1. U finalu je čekao Verder predvođen Miroslavom Kloseom koji će, kao i nekoliko godina kasnije, svom timu sa dva gola doneti preokret protiv Zvezde nakon što je za goste gol postigao Marko Pantelić. Kasnije i sam bundesligaški fudbaleri i legenda berlinske Herte, Pantelić je do poluvremena izjednačio, a nakon penal serije i odbrane Zorana Banovića Zvezda je podigla trofej.
Foto: FK Crvena zvezda
Ovoga puta je ulog daleko veći, a sa tim i teret na leđima Baraka Bahara koji ima "kredit" kod uprave, kakav nisu imali neki od njegovih prethodnika.

Izraelac ističe da je fokusiran na meč, ali je konferenciju za medije počeo potresnom izjavom u vezi sa napadima Hamasa na njegovu rodnu zemlju.

"Moja zemlja krvari. Moja porodica, žena i troje dece, trče u sklonište stalno. Pre sat vremena su bombardovali blizu njihove kuće. Mnogo ljudi je slomljeno. Svi bi trebalo da znaju jednu važnu stvar. Niko nas neće slomiti. Pobedićemo, jer nemamo drugi izbor", glasio je deo Baharovog uvodnog izlaganja.

Tek je oktobar, pa tu i tamo i dalje provejava onih 5:0 protiv Fiorentine koja je najavila najbolji tim Zvezde u 21. veku – tim koji i dalje čekamo. Zvezdina odbrana je porozna i jako brine, ali ako je nešto dobro to je da su igrači izraelskog stručnjaka pronašli način da izbore rezultat i u utakmicama u kojima ne ide sve po planu.

Sve je krenulo od Niša kada je Ivanić doneo minimalnu pobedu, maestralna rola Bukarija je izborila bod protiv Jang Bojsa, dok je najzaslužniji za trijumfe protiv Radničkog u Kragujevcu i Javora bio Piter Olajinka koji je nagovestio da se adaptirao na poziciju napadača i kao pretendent da po prvi put startuje u Ligi šampiona od dolaska u Ljutice Bogdana.

Nigerijski napadač je postigao dva gola na "Čika Dači", a mogao je identičan učinak da ostvari i protiv tima iz Ivanjice da se nije isprečila prečka. Dugo je stajao znak pitanja pored njegovog imena iako je doveden kao veliko pojačanje iz praške Slavije. Čini se da je taj znak interpunkcije zamenio uzvičnik.

U tim se vraćaju Osman Bukari posle lakše povrede i Hvang In-Beom koji je sa klupe ušao u igri protiv Javora. Njih dvojica bi trebalo da imaju sigurno mesto u startnih 11, pored Olajinke i Endiajea u napadu.

"Naravno da smo gledali protivnika, postoje određeni principi kada se brane, određenu orijentaciju čovek na čoveka. Oni brane svoj gol svime što imaju. Međutim, donose i dosta snage u ofanzivi. Piter Olajinka, Šerif Endijaje, Hvang In-Beom donose veliku brzinu. Imaju jaku konkurenciju. Sutra nas čeka mnogo posla. Potrebno nam je strpljenje da donesemo prave odluke", istakao je Roze pred duel dva tima.

Toj grupi se pridružuju Marko Stamenić i Mirko Ivanić, dok je sve ostalo na tom delu terena velika nepoznanica. Stefan Mitrović je presedeo poslednje dve utakmice, a svoju šansu je iskoristio Vladimir Lučić te ne bi bilo iznenađenje da i on dobije priliku od starta nakon što je unosio živost timu ulascima sa klupe protiv Sitija i Jang Bojsa.
Foto: Starsport.rs
U konkurenciju se odjednom umešao i Gelor Kanga koji je startovao prethodna dva susreta u ligi, a pre toga presedeo tri meča na klupi (od čega oba u Ligi šampiona) i nije bio uopšte u timu za Čukarički. Mnogi su mislili da je Bahar već precrtao iskusnog Gabonca, ali će i on sigurno tražiti svoje mesto među onima koji će početi od prvog minuta.

Katai i dalje ulazi sa klupe i nije realno da se Bahar u ovako važnom meču kocka sa njim, dok bi pozadi trebalo da zaigraju Điga, Mijailović i Dragović koji je u dresu Bajera igrao protiv Lajpciga.

"Sa Leverkuzenom sam bio dva, tri puta ovde. Baš sam razmišljao da smo ovde uvek gubili, a kod kuće dobijali. Ima još četiri utakmice, pa ćemo posle toga videti na kom mestu ćemo biti", izjavio je Dragović.

Naravno, postoje i tu varijacije baš kao i protiv švajcarskog tima gde se igralo sa četvoricom pozadi i Milanom Rodićem na levom beku, ali o tome u kojoj će formaciju tim izaći na teren zna samo izraelski šef struke.

Među 24 fudbalera koji su odleteli su i Kosta Nedeljković i Jovan Mijatović koji bi mogli da dobiju veliku priliku, a naročito potonji ima šanse za tako nešto nakon što je u poslednje tri nedelje postigao šest golova.

"Oni su deo našeg tima. Veoma su napredovali. Spremni su da igraju u prvom timu. Zadovoljni smo onim što su pružili", potvrdio je Bahar da bi dvojica mladih momaka mogli da istrče na teren.

Pravdu će na ovom susretu deliti Hose Marija Sančes, dok će mu pomoćnici biti Raul Kabanjero i Injigo Prijeto. Za četvrtog arbitra je određen Hose Luis Munueru, a u VAR sobi će biti Karlos del Sero Grande i Rikardo de Burgos. Svi Španci.

Hose Marija Sančes, koji je bankar po zanimanju, je pre dve godine sudio meč Lige Evrope između Crvene zvezde i Ludogoreca, koji je šampion Srbije dobio rezultatom 1:0.

Sigurno je da bi crveno-beli oberučke prihvatili identičan ishod. Kakav god da on bude, već u narednom kolu će biti prilika za revanš sedmog novembra u Beogradu. Posle tog meča, Baharovim momcima ostaje gostovanje u Bernu krajem 11. meseca u godini, a onda i da ugoste Siti 13. decembra za veliko finale.

.........................................

Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

23 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: