Utorak, 02.01.2024.

13:00

Nikola Jakšić za B92.net: Idemo u Zagreb po zlato i OI normu

Da je istinski šampion, Nikola Jakšić još jednom je pokazao tokom prošlog leta, kada je sa glavom punom briga krenuo na vaterpolo odiseju sa reprezentacijom Srbije i to kao njen lider i kapiten.

Izvor: Dejana Popoviæ

Nikola Jakšić za B92.net: Idemo u Zagreb po zlato i OI normu
Foto:Profimedia

Preko Istanbula i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Los Anđelesa i Svetskog kupa, pa sve do Fukuoke i četrvrtog mesta na šampionatu sveta, 27-godišnji vaterpolista, pokazao je zašto mu je Uroš Stevanović dao kapitensku traku u trenutku kada su na prekretnici bili i Jakšić i reprezentacija.

Iako je u Fukuoki svaki vaterpolista imao svoju ulogu i svaki je dao doprinos, ipak je to bio turnir Nikole Jakšića.

Jer kao što kaže čuvena replika iz filma "Nebeska udica", pravi šampion postaješ tako što izađeš na teren kada je najteže i pobediš.

I bio je to veliki trijumf Nikole Jakšića, koji je pokazao kakve igračke, ljudske i karakterne osobine poseduje.

Bio je perfektan i celo SP u Japanu odigrao je kapitenski. I u bazenu i van njega, a u sve u trenutku kada nije znao kako će odvijati njegova klupska budućnost.

U glavi ispod kapice Srbije sa brojem osam kuljao je vulkan muka, posle jasnog stava Novog Beograda da za njega nema mesta u timu, jer nisu zadovoljni pokazanim u minuloj sezoni i da može da promeni sredinu, ako nađe klub koji će im platiti obeštećenje od 150.000 evra.

Ili ako se pokaže i natera klub da se predomisli.
Foto: Profimedia
A popularni Jakša govorio je samo u bazenu, hladnokrvno i fokusirano kao da je "stanje redovno", pa je jasna poruka iz Fukuoke stigla tamo gde treba i jedan od najboljih vaterpolista sveta nastavio je da na klupskom nivou brani boje Novobeograđana i u tekućoj sezoni.

Baš zbog nemerljivog doprinosa reprezentaciji u "zemlji izlazećeg sunca", sa zebnjom se dočekala vest da je Jakšić u novembru obnovio povredu desnog lakta i da je pod znakom pitanja za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj od 4. do 16. januara.

Propustio je pripremeni turnir vaterpolista Srbije u Budimpešti, gde je četa Uroša Stevanovića igrala sa Nemačkom, Rumunijom, Mađarskom i Španijom, ali olakšanje je došlo u duelu sa Hrvatskom, koji je bio generalna proba pred EP.

Dvostruki olimpijski šampion igrao je protiv "barakuda", posle mesec dana ušao je u vodu, gde se videlo da je kapiten spreman da još jednom naše "delfine" povede na veliko takmičenje.

"Malo kasnije sam se priključio zbog povrede koju sam imao. Hvala Bogu, to je sad sanirano. Nisam dugo igrao, pa sam protiv Hrvtaske iskoristio priliku malo osetim bazen i sve. Dobro je, meni se čini da je sve kako treba i da će biti sve na nivou", kaže Nikola Jakšić na početku razgovora za B92.net.
Foto: VSS/Slobodan Sandiæ
Srbija je šampion Evrope poslednji put bila 2018. godine, a osvajač zlatne medalje iz Barselone samouveren je u želji da se taj rezultat posle šest godina ponovi baš u Zagrebu.

"Mislim da je mnogo bolje nego što je izgledalo, pre svega između nas, u odnosno na Svetskom prvenstvu, ali opet na nama je to da pokažemo za vreme Evropskog prvenstva, a i kasnije na SP u Dohi. Hvala Bogu, to već znate, nama je cilj da osvojimo EP i uzmemo olimpijsku normu, što ide jedno s drugim. Tako da ćemo sve pokazati na Evropskom prvenstvu"
, jasan je vaterpolista koji je sa nacionalnim timom osvojio sve što se osvojit može.

Vaterpolisti Srbije u glavni grad Hvrtaske putuju u kompletnom sastavu, a pored Jakšića, tu je i Dušan Mandić, koji je preskočio prethodno leto.

Izabranici Uroša Stevanovića u Zagrebu kreću iz druge divizije, igraće u grupi C sa Izraelom, Nemačkom i Maltom, a onda ih od osmine finale čekaju teški protivnici.
Foto: VSS/Slobodan Sandiæ
"To ne znam kako da vam odgovorim. Iskreno, moje mišljenje je da uvek bolje da imamo jednu jaču utakmicu u grupi, ali opet ne mogu ništa da vam kažem da li će nam to prijati ili ne dok ne bude eliminaciona faza, jer opet nećemo imati osećaj pravog protivnika dok se baš to ne desi. Da li je ovo dobro ili loše - ne znam, ali opet bićemo u boljoj formi", ističe Nikola.

Neatraktivni protivnici svakako mogu da posluže kao dobra priprema za ono što sledi u eliminacionoj fazi.

"Naravno, to će poslužiti za uigravanje, ali mislim da je mnogo bolje imati pripreme sa nekom jačom utakmicom, protiv jačeg rivala, kao što su na primer Hrvati. Šta je tu, iskoristićemo to da se pripremimo na najbolji mogući način i ako Bog da, da pobedimo i da osvojimo", još jednom podvlači Jakšić glavni cilj.

U Zagrebu se deli sam o jedna olimpijska norma za Pariz.

Uz Srbiju, tu su i Španci, Italijani i Hrvati, a svi žele da već u januaru čekiraju kartu za "grad svetlosti" i da ne čekaju novu priliku, koja je u februaru, na šampionatu sveta u Dohi.

"Nikada nam to nije predstavljalo problem, mi svakako idemo da osvojimo EP. To je to", sa osmehom je poručio Nikola Jakšić.

Dejana Popović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: