Ponedeljak, 27.02.2023.

09:13

Najbolja mesta za život sa decom

Međunarodni fond za decu Ujedinjenih nacija, Unicef, je pokušao da napravi listu koja su to najbolja mesta za život sa decom.

Izvor: B92

Najbolja mesta za život sa decom
Foto: Profimedia

Ovaj fond se najviše brine o kvalitetu životnog standarda mlađe populacije, pa je njihova analiza uključivala sve faktore koji mogu uticati na to.

Život sa decom ne podrazumeva samo ekonomsku stabilnost, te treba uzeti u obzir više faktora od recimo prosečnog prihoda porodice. Posebno je bitno zdravlje i sreća dece kao i kvalitet obrazovanja i bezbednost, navodi BBC. Unicef je izdvojio pet država, od Azije do Evrope. Koja su to najbolja mesta za život sa decom?

Japan

U Unicefovoj analizi Japan se nalazi na prvom mestu, posebno zbog opšte dobrog zdravlja mališana. Pored toga, njega od ostalih odvaja velik broj urbanih zelenih površina i bezbednost u saobraćaju. Japan takođe ima najnižu stopu gojaznosti dece, nisku stopu smrtnosti i izuzetno nizak nivo zagađenja vode ili vazduha.

Estonija

Iako Estonija nije na vrhu Unicefove liste, ima visoku ocenu za niz važnih aspekata. Deca su izložena manjem zagađenju vazduha, u zemlji ima više urbanih zelenih površina od mnogih drugih zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Australiju i Veliku Britaniju. Estonija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u Evropi, deca imaju bolje matematičke, prirodne i pismene veštine od bilo koje druge zemlje van Azije.

Španija

Španija je visoko rangirana takođe zbog dobre politike oko zagađenja vazduha i okoline. Međutim, iako je loše ocenjena u smislu socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga, prema Unicefu, deca u Španiji imaju izrazito visoku opštu dobrobit. U Španiji su deca dobrodošla svugde, društveno je prihvatljivo voditi dete u restorane, barove i ostala mesta za odrasle. Sasvim je normalno videti porodicu sa malim detetom kako šeta ulicama u recimo ponoć.

Holandija

Na vrhu Unicefove liste nalazi se i Holandija, koja posebno dobro stoji u pogledu mentalnog zdravlja dece i praktičnih veština. Socijalne i zdravstvene službe su jako dobro organizovane i pružaju dosta podrške roditeljima i deci. O tome govori i činjenica da Holanđani imaju najviše slobodnih dana u godini, kao i najduže trudničko i porodiljsko odsustvo. Sve to je dostupno građanima koji redovno i legalno žive i rade u zemlji.

Finska

Finska je petom mestu u najnovijem Unicefovom izveštaju, i ima posebno visoke rezultate u dve kategorije. Obe se tiču opšteg benefita deteta, a posebno je bitan onaj deo kako svet utiče na dete. To je jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u svetu u pogledu dečje pismenosti i matematičkih veština. Osim toga, Finska je poznata po odličnoj zdravstvenoj zaštiti dece i omladine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: