U letnjikovcu Majkla Džeksona za 100 € (2)

Ukoliko zakupite obe kuće, cena smeštaja na kraju može da ispradne €100 dnevno po krevetu. Gosti u kući sami spremaju hranu, ali je moguće organizovati da se obroci pripremaju u obližnjoj Grouse Lodge.

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

22:04

Default images

Tradicionalno gledano, brdo Uisneach je geografski centar Irske. Visoko je samo 180 metara, ali po vedrom danu s vrha možete videti 20 okruga. Tu je nekad bilo sedište drevnog kralja po imenu Meath, najsvetije mesto u Pagansko vreme, gde se održavao drevni festival vatre, Bealtaine, na koji su dolazili čak i Egipćani pre 2.000 godina. U neposrednoj blizini je i Cat Stone (ili Kamen podela) legendarno mesto gde je sahranjena boginja Ériu (po kojoj je irska, ili Eire, dobila ime) i gde je izvršena podela drevnih irskih pokrajina.

Uisneach je danas deo farme čiji je vlasnik David Clarke, a 1. maja 2010. Clarke i Paddy su organizovali festival vatre, prvi posle više od 1.000 godina, čime su uspeli da privuku raznoliku publiku, od lokalaca, farmera, vidovnjaka, veštica, čarobnjaka, i gurua sa svih strana sveta. Na brdu Uisneach je upaljen svetionik, nakon čega je lančano upaljena vatra na 73 brda po celoj zemlji, od sela Dingle do mesta Donegal. "Majkla je zanimala istorija," kaže Paddy, "i bio je obuzet istančanom irskom muzikom."

Paddy i Claire Dunning su puni priča iz perioda koji su proveli sa Džeksonom. "Jedne noći smo sedeli u studiju," priseća se Paddy. "Majkl je bio za bubnjevima, ja sam svirao gitaru, a [producent iz Amerike] Nephew je bio za klavijaturama. Tek smo počeli da hvatamo ritam, a Nephew je polako skrenu pesmu u 'Billie Jean'. Svirao sam 'Billie Jean' sa Majklom Džeksonom - nikad mi nije palo na pamet da ću to raditi."

Paddy je nadaren pripovedač. Ispričao mi je kako je nakon što je kupio muzej voštanih figura u Dablinu, zaključio da figura Elvisa deluje malo umorno, i da ga je zatim penzionisao, odneo u šumu kod imanja Coolatore, i zatim zaboravio na njega. Jednog dana Majkl Džekson se vratio iz šetnje i delovao je potresen. "Paddy," rekao mi je, "upravo sam sreo svog tasta u šumi!"

Pred kraj svog boravka u okrugu Westmeath, Džekson je počeo da obilazi kuće koje bi eventualno kupio. Kada su Paddy i Clair Dunning kupili još jedno imanje, Bishopstown House, zapušteni posed udaljen oko jedne milje, Džekson je otišao da ga obiđe i zajedno sa Paddyjem razmatrao opcije za renoviranje. Ne može se reći da je Bishopstown kuća koju je Jacko sagradio, ali je renoviranje svakako izvedeno pod njegovim uticajem. Džekson je u Londonu imao bazu za svoju nesuđenu 50-dnevnu turneju, a Paddy tvrdi da je planirao da neko vreme provede i u Irskoj i da tamo pobegne od medijske pompe engleske prestonice.

I Coolatore i nedavno konvertovani Bishopstown otvoreni su za turiste. Coolatore je veće imanje od Bishopstowna - predivni viktorijanski posed iz 1866, sa dugim hodnicima i zasvođenim tavanicama, ogromnom dnevnom sobom i trpezarijom, bibliotekom i skrivenim stepenicama do bara u podrumu koji je pripadao porodici Guinness. Bishopstown je godinama bio zapušten, a Paddy i Clair su ga renovirali, dali mu moderniji izgled, i napravili tajnu krovnu baštu na četvrtom spratu odakle je Džekson mogao inkognito da posmatra panoramu. Obe kuće imaju šest spavaćih soba i pet kupatila.

Ukoliko zakupite obe kuće, cena smeštaja na kraju može da ispradne €100 dnevno po krevetu. Gosti u kući sami spremaju hranu, ali je moguće organizovati da se obroci pripremaju u obližnjoj Grouse Lodge. Claire i osoblje u Grouse Lodge je spremalo hranu za Džeksona, koji je preferirao jednostavnu, zdravu ishranu kao što je ovsena kaša za doručak, i riba ili piletina s povrćem za ručak. "Čovek je bio u dobroj kondiciji," kaže Paddy. "Da je ostao ovde, mislim da ne bi umro."

• Coolatore House i Bishopstown House su otvoreni za turiste. Cena je od €1.200 za vikend, a uključuje korišćenje bazena, saune, i džakuzija u Grouse Lodge. U obe kuće staje ukupno 12 osoba. Za više informacija posetite coolatorehouse.ie i grouselodge.com

Kako stići

Aer Lingus (aerlingus.com) ima svakodnevne letove od londonskog aerodroma Heathrow do Dablina, kao i do gradova Cork, Shannon i Belfast. Karta u jednom pravcu je od £29.99.

Rent-a-car u dablinu za četiri dana košta od £33 (carrentals.co.uk).

(Guardian)
Prevod: Uroš Veličković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: