Pariz: Prvi arondisman

Centar savremenog Pariza, Prvi arondisman (1er Arr) nekada je bio i centar kraljevskog Pariza, mesto gde su smešteni Louvre, Tuileries i Palais Royal. Danas ovaj kvart vrvi od atrakcija koje privlače turiste svih kalibara: tu su najlepši parkovi, najbolji muzeji, najpoznatije prodavnice i svetski poznati barovi. 1er Arr obuhvata desnu obalu reke Sene i zapadni deo ostrva Île de la Cité.

Izvor: Wikitravel

Izvor: B92

Utorak, 01.05.2007.

09:37

Default images

Iako zahvata tako mali prostor, 1er Arr se drastično razlikuje od kutka do kutka. Zapadni deo kvarta je ekstremno fancy, dok se istočno od Palais Royal haos i vreva metropole osećaju na svakom ćošku. Ako krenete još dalje ka istoku, naići ćete na opuštenu pešačku zonu oko Les Halls i Samaritaine, gde se turisti, i naročito mladi Parižani i Parižanke, okupljaju u ogromnom broju.

Metro stanica Châtelet/Les Halles je najveća i najprometnija u Parizu, koja je puštena u rad još 1900. godine. Ukupno ima 7 ulaza koji su raštrkani na potezu od Les Halles i Place du Chatelet, uključujući i ulaze iz podzemnog šoping centra Les Halles. Ovu metro stanicu mnogi porede sa njujorškom Grand Central Station.
Kad stignete u Prvi arondisman, najbolje je da se po njemu krećete peške. Ako se i zamorite, metro je izuzetno dobro organizovan i intuitivan, a taksi je po evropskim standardima prilično jeftin.

Atrakcije

Louvre, jedan od najpoznatijih muzeja sveta.

Jardin des Tuileries, Metro: Tuileries. Ovaj park nalazi se odmah iza Luvra i predstavlja centralni otvoren prostor u Parizu. Tu su izložene savremene skulpture, okružene kafeima i kioscima za sladoled i palačinke.

Place Vendôme, Metro: Tuileries ili Opera. Temelji ovog veličanstvenog trga postavljeni su 1699. kao mesto na kojem će se postaviti statua Kralja Sunce Luja XIV na konju. Statua je uklonjena u revolucionarnom zanosu 1792, a 1806. na njeno mesto postavljen je Colonne de la Grande Armée. Ovaj stub napravljen je po uzoru na Trajanov stub u Rimu; međutim, današnji stub je samo replika, a originalni je srušen tokom Pariske komune 1871. Place Vendôme je reprezent šik Pariza, mesto sticaja ekskluzivnih butika, čuvenog nakita, modnih marki – Cartier, Boucheron, Trussardi, Van Cleef & Arprels – i nekoliko velikih banaka. Tu je i francusko Ministarstvo Pravde, kao i Hotel Ritz.
Palais Royal, palata čiju je izgradnju 1629. naredio kardinal de Richelieu (1585-1642), premijer Kralja Luja XIII. Palata je završena 1636, i prvobitno se zvala Palais Cardinal. Kada je Anne d'Autriche, žena Luja XIII napustila Louvre i prešla ovde da živi, ime palate je promenjeno u Le Palais Royal. U njoj je živeo i Luj XIV, sve dok se nije preselio u Versaj. Unutar palate nalazi se prostrana bašta Les jardins du Palais Royal, gde su se desili neki od ključnih događaja Francuske revolucije. U bašti se nalazi nekoliko čuvenih restorana od kojih je najpoznatiji Le Grand Véfour.

St Eustache, ogromna crkva, jedan od najpoznatijih primera ranog gotskog stila. Nalazi se u blizini Les Halles i Bourse de Commerce.

La Conciergerie, 1 quai de l'Horloge. Stara srednjevekovna tvrđava i zatvor nalazi se na ostrvcu Cite. Conciergerie je prvobitno bila deo palate Kralja Philipa IV (1284-1314). Taj deo palate kontrolisala je osoba od visokog poverenja, concierge ili čuvar kraljevske palate. Ovde ćete videti i ćeliju Marije Antoanete neposredno pred pogubljenje 1793. godine, kao i mnoštvo revolucionarnih asocijacija.

Muzeji i galerije

Musée du Louvre (Place du Carrousel, Métro: Louvre), radno vreme od 10 am do 6 pm. U rangu za londonskim British Museum i njujorškim Metropolitan Museum, Louvre predstavlja bukvalno izložbu svetske kulture kroz istoriju, od drevnog Egipta, klasične Grčke i Rima, srednjevekovne Evrope i Napoleonove Francuske. Naravno, njegovu najpoznatiju postavku čini Mona Lisa Leonarda da Vinčija, oko koje se gotovo uvek guraju turisti i škljocaju foto aparati. Za obilazak celog muzeja ostavite najmanje dva dana. Ipak, pametnije je odabrati stvari za razgledanje jer su kolekcije prikupljane pre svega da bi bile kompletirane, manje vodeći računa o kvalitetu svih eksponata.
Musée de la Mode et du Costume, 105-107 rue de Rivoli. Métro: Palais Royal. "Muzej mode i odeće" nalazi se u okviru kompleksa Louvre, a u njemu možete videti oko 16 000 komada odeće kroz čitavu istoriju.

Musée de la Orangerie. Umetnička galerija impresionista i post-impresionista nalazi se na trgu Place de la Concorde. Ovde ćete videti dela slikara kao što su Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley i Maurice Utrillo.

Jeu de Paume, nalazi se u severozapadnom uglu Jardin des Tuileries. Izgrađen je 1861. za vreme vladavine Napoleona III. Do 1986. ovde su izložena manje poznata dela velikih majstora. Muzej je izgrađen na mestu nekadašnjeg teniskog igrališta, pa otuda i ime igre prethodnice tenisu, "jeu de paume". U periodu između 1941. i 1944. nacistički režim u Francuskoj ovde je čuvao opljačkanu jevrejsku kulturnu baštinu.

Hodajte, probajte da Prvi arondisman što više obiđete peške i uživate u bukvalno svakom kutku, upijate haos velegrada, umetnost arhitekture i osetite puls grada. Naročito je interesantan relativno veliki pešački deo koji se nalazi oko šoping centra Les Halles. Ako u Pariz dolazite leti, obavezno svratite na najnoviji modni krik Pariza – Paris Plage. Na desnoj obali Sene po lepom vremenu kej je pun ljudi koji se sunčaju i ponašaju kao da su na moru.
Šoping

Les Halles (čita se /le al/) je nekadašnja buvlja pijaca na čijem mestu je 1971. izgrađen moderan podzemni šoping centar. Centar ima i otvoreni deo koji se nalazi ispod nivoa ulice, a unutra ćete naići na prodavnice, bioskope, a još dublje i na najveću metro stanicu u Parizu, Chattelet-Les-Halles. Centralna pariska pijaca je na ovom mestu podignuta još 1183, a ime Les Halles je dobila kada su 1850ih tu sagrađene masivne strukture od stakla i čelika. Danas su Les Halles poznate i kao najveće stecište dilera u centru grada.

Rue Montorgueil, Métro: Les Halles ili Etienne-Marcel. Severno i zapadno od Les Halles su pešačke ulice uključujući i ovu, gde možete naći veliki broj najrazličitijih prehrambenih prodavnica, dve vrhunske pekare, riblju pijacu i prodavnicu organski gajene hrane.

Le Carrousel Du Louvre. Podzemni šoping centar, neposredno pored muzeja Louvre.

W. H. Rivoli, 248 rue de Rivoli, Métro: Concorde. Najveća knjižara sa izdanjima na engleskom jeziku u Parizu.

Colette, 213 rue Saint-Honoré, Métro: Tuileries or Pyramides. Jedno od najinteresantnijih šoping iskustava, eklektički skup dizajna, mode, gedžeta i muzike.

Librarie Galignani, 224 rue Rivoli, Métro : Concorde. Britansko-američka knjižara, specijalizovana za umetnost.
Restorani

U Prvom arondismanu ne možete da omanete sa hranom, ima je na svakom ćošku. Veliki izbor jeftinih snekova možete naći na kioscima u pešačkoj zoni oko Les Halles. Ali, s druge strane, fancy restorani su takođe sveprisutni. Izdvojićemo neke:

Jeftini

La Crypte Polska, place Maurice Barrés, Métro: Concorde. Verovali ili ne, ovaj mali poljski restoran se nalazi ispod kripte crkve Notre Dame de l’Assomption. Očekujte da platite od 12 do 20 eur po osobi.

La Victoire Suprême du Coeur, 41 rue des Bourdonnais, Métro: Châtelet. Pravi vegetarijanski restoran sa upadljivo kultnom atmosferom. Cena: 12-20 eur.

Malo skuplji

Café Marly, 93 rue de Rivoli / cour Napoléon du Louvre, Métro: Palais Royal. Ovo mesto je nastalo kao deo preuređenja celog područja oko Luvra. Otvoreno je 1994. i nalazi se na balkonu severne terase Cour Napoleon. Iz udobnih fotelja možete posmatrati piramidu kod Luvra i turiste koji se slivaju. S obzirom na lokaciju, cene nisu previsoke. Preporučujemo.

Aux Trois Oliviers, 37 rue Montpensier, Métro: Palais Royal-Louvre. Ovaj živopisan i nepretenciozan restoran nudi veliki izbor jela iz Francuske ili iz celog sveta. Svakog petka uveče su žive svirke francuskih šansona. Cena: 15 do 25 eur.

Chez Denise, 5 rue Prouvaires, Métro: Les Halles. Tradicionalna francuska kuhinja u rustičnom okruženju. Otvoren je do neverovatnih 5 am. Predjela su 10-12 eur, a glavna jela 18-25 eur. Dobar izbor vina.

La Robe et le Palais, 13 rue des Lavandieres Sainte Opportune. Mali restoran koji služi uglavnom ukusnu baskijsku hranu. Odličan izbor vina.
Skupi

Point Bar, 40 Place du Marché Saint-Honoré. Métro: Opéra or Pyramides. Alice Bardel, čiji je otac čuveni francuski chef de cuisine, Jean Bardet, otvorila je restoran i napravila sopstveno ime u ovom biznisu. Ona sama kaže da je bukvalno odrasla u restoranu svojih roditelja i da je tu pokupila stil, tehniku i osećaj za korišćenje kvalitetnih sastojaka. Očekujte 40 eura po osobi.

Maceo, 15 rue des Petits Champs, Métro: Pyramides. Nekada samo dobar vinski bar sa pristojnom hranom, danas je restoran koji se ne sme propustiti i u kojem je chef zvezda francuske kuhinje Thierry Bourbonnais. Glavna jela su 25-28 eur.

Popijte piće

The Hemingway Bar, 15 Place Vendôme. Métro: Pyramides. Omiljeni bar čuvenog američkog pisca koji je u avgustu 1944, potpomognut alkoholom, kao prethodnica Slobodne francuske 2. tenkovske divizije krenuo da "oslobodi" hotel Ritz.

Le Comptoir Paris-Marrakech, 37, rue Berger. Métro: Les Halles. Fancy mesto na ugliću, preko puta Les Halles. Udobni kauči razbacani po celoj prostoriji, prijatno meze. Uveče se ovde okuplja raznoliko društvo.

Le Kong, 1 rue du Pont Neuf, Métro: Pont Neuf ili Châtelet. nedavno otvoreni bar sa temama dalekog istoka. Dominiraju jarke boje i murali inspirisani japanskom Mangom. Pića su oko 10 eur.

Juvénile's,47 rue Richelieu. Dobro vino i dobre tapas.

Willi's Wine Bar,13 rue des Petits Champs. Još jedan vinski bar, sa nešto skupljim vinima i odličnom hranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: