Život

Subota, 22.04.2017.

13:55

Novo naučno otkriće menja ono što smo znali o solarnim sistemima

Astronomi već decenijama zastupaju hipotezu da se zvezde i planete rađaju iz džinovskog diska gasa koji rotira velikom brzinom. Međutim, ove diskove oduvek je bilo teško uočiti jer su relativno mali.

Izvor: B92

Novo naučno otkriće menja ono što smo znali o solarnim sistemima
Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO) / Lee et al.

Ipak, radio teleskop ALMA u Čileu (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) nedavno je prvi put pružio naučnicima detaljan uvid u u ovu kosmičku pojavu.

U studiji koja je objavljena u magazinu “Science Advances”, naučnici su objavili prvi snimak mladog protostelarnog diska, nazvanog HH212, prenosi Popular Science.

Gas i prašinu usisava centar diska, gde se pretvaraju u izvor energije za mlade zvezde starosti oko 40.000 godina.

Prečnik diska iznosi oko 60 dužina rastojanja između Zemlje i Sunca, a oko njegovih ivica se prostire taman, hladan pojas.

“Postojanje tamne ekvatorijalne trake, koje je na protostelarnom disku zabeleženo prvi put, predstavlja veliki izazov za naučnike, s obzirom na to da ruši dosadašnje teorije o nastanku ovih diskova”, izjavio je Čin-Fej Li, vodeći autor istraživanja i professor Instituta za astronomiju i astrofiziku na Akademiji “Sinika” u Tajvanu.

Bolje razumevanje ovih diskova pomoći će naučnicima da steknu detaljniji uvid u način na koji nastaju zvezde i planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

12 h

Podeli: