Život

Subota, 12.12.2015.

09:39

Na ivicama Sunčevog sistema nalazi se "Super Zemlja"?

Astronomi su naišli na dva, verovatno najudaljenija, objekta u Sunčevom sistemu, a smatraju da jedan od njih može biti “Super Zemlja”.

Izvor: Daily Mail

Default images
Foto: Thinkstock

Koristeći Alma teleskop istraživači iz Švedske i Meksika primetili su misteriozne objekte u okviru dve nepovezane studije. Teško je oceniti koliko su udaljena ta nebeska tela, ali po brzini i svetlosti jasno je da nije reč o zvezdama.

Drugi astronomi, međutim, smatraju da je reč o hladnim “smeđim patuljcima”, nebeskim telima koja nikad nisu proizvela fuziju u svom jezgru. Naučnici ih ponekad nazivaju i “neuspelim zvezdama”.

Poslednja studija ne isključuje ni mogućnost da su oba objekta kandidati za “Planetu X”. Ako se ispostavi da je tako, otkriće može objasniti neke anomalije u orbiti planeta kakve su Neptun i Uran.

Vauter Vlemings, astronom Tehnološkog univerziteta Čalmers u Švedskoj radio je na obe studije. U okviru njih praćene su daleka zvezda W Aquilae i obližnja Alfa Kentauri.

U studiji W Aquilae astronomi su primetili čudni objekat u martu 2014. a zatim ponovo u aprilu. Oni tvrde da je to verovatno jedno te isto nebesko telo, ali opaženo dva puta na obodu Sunčevog sistema.

Procenjuje se da je objekat nazvan Gna udaljen između 12 i 25 AU od nas (AU, ili astronomska jedinica, jednaka je prosečnoj udaljenosti Zemlje od Sunca).

U okviru druge studije pronađen je objekat u blizini zvezdanog sistema Alfa Kentauri. Istraživači kažu da to može biti jedna od tri stvari: mali trans-neptunski objekat na udaljenosti od 100 AU, Super Zemlja udaljena 300 AU ili hladni smeđi patuljak.

Istraživači Švedske i Meksika završili su sa nacrtima izveštaja pomenutih studija i predali ih stručnom časopisu “Astronomy & Astrophysics”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: