Život

Sreda, 04.06.2014.

14:20

"Briksi" - Benksijeva umetnost na lego način

Lego oblici su obično čisti, minimalistički i to je jedan od razloga zašto ih i stari i mladi vole. Ipak, neko je našao način da spoji lego i umetnost ulice u jedno i kockice su se još jednom “iskazale”.

Izvor: B92

Default images

Foto 1: Jeff Friesen The Brick Fantastic

Fotograf Džef Frizen uzeo je radove slavnog gerila umetnika Benksija i na njima bazirao svoju lego seriju radova – “Briksi” (Bricksy). Frizen, kome je pomagala njegova kćerka, godinama je zaljubljenik u svet lego kockica, a njegovi raniji radovi su 50 States of Lego i The Great Lego North.

Na upečatljiv način Frizen oživljava Benksijev crtani svet i znatno ga “prečišćava”. Možda se gubi oštrica socijalne i društvene kritike, ali zato je humor taj koji dobija centralno mesto. Benksijev rad "Mother Anarchist", koji se ovde zove "Mother of Anarchy", postao je pravi crnohumorni biser u lego svetu.

"Kada sagradite apokaliptični urbani otpad lego kockama, ostaje vam samo da se smejete ili filozofirate o tome kuda vas sve to život vodi", rekao je Frizen za Mashable.

Fanovi mogu da detaljno istražuju Frizenovu “Briksi” kolekciju na A Brick Fantastic ili Instagramu. Frizen će objaviti knjigu svojih radova, United States of LEGO, u septembru.
Foto 2 /Paleo Diet: "Follow your instincts: devour sugar, carbs, and mystery meat whenever you come across them"/
Foto 2: Jeff Friesen The Brick Fantastic
Foto 3 /Just Following Orders: "The Royal Urban Stencil Regiment is a secret branch of the Queen's Guard. Their ritual "nicking of the spray paint" is a rarely photographed ceremony in London hardware shops"/
Foto 3: Jeff Friesen The Brick Fantastic
Foto 4 /The Mother of Anarchy: "Raising a well-presented anarchist has never been easier in these tumultuous times"/
Foto 4: Jeff Friesen The Brick Fantastic
Foto 5 /Banana Pulp Fiction: "Never bring a gun to a fruit fight"/
Foto 5: Jeff Friesen The Brick Fantastic Izvor: Mashable/B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: