Sreda, 29.10.2014.

20:23

Stiven King: Verujem u Boga ali ne i u organizovanu religiju

Poznati autor otkrio je svoju duhovnu stranu povodom predstavljanja njegovog novog romana koji se bavi sveštenikom koji gubi veru, piše "The Guardian".

Izvor: Guardian

Default images

Stiven King, čiji predstojeći roman “Revival” govori o metodističkom svešteniku koji osuđuje veru nakon užasne nesreće, opisao je organizovanu religiju kao “veoma opasan alat koji je zloupotrebilo puno ljudi”.

U retkom pojavljivanju tokom kojeg je odgovarao na pitanja koja su objavjena u magazinu “Rolling Stone”, King je otkrio kako je “odrastao u metodističkoj crkvi”, ali kako ipak “sumnja u organizovanu religiju još otkako je bio dete, i da je potpuni raskid sa njom došao nakon završetka gimnazije”.

Međutim, bez obzira na to, King bira da veruje u Boga zato što čini stvari boljim.

“Tu je meditacija, izvor snage. Izabrao sam da verujem da Bog postoji, i samim tim mogu da kažem – ‘Bože, ovo ne mogu sam da uradim. Pomozi mi da danas ne pijem alkohol. Pomozi mi da danas ne uzmem drogu’. I to mi sasvim odgovara”, izjavio je King.

On je takođe magazinu otkrio da veruje u „zlo“, ali da je „ceo svoj život proveo vraćajući se na to da li postoji spoljno zlo, ili na svetu postoji sila koja zaista želi da nas uništi iznutra, individualno i kolektivno. I da li ona uopšte dolazi iznutra i da li je sve deo genetike i sredine. Mada, kako starim, sve više verujem da zlo dolazi iznutra, da se ono nalazi u nama. Zlo dolazi od ljudi“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: