Život

Utorak, 07.03.2017.

08:15

"Nauku finansiraju poreski obveznici"

Prošle nedelje Srbiju je prvi put posetio Robert-Jan Smits, generalni direktor Glavne uprave za istraživanje i inovacije Evropske komisije. Mada njegova poseta nije privukla veliku medijsku pažnju, ona je bila gotovo istorijska za naučnu zajednicu u Srbiji.

Izvor: B92

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Kao praktično drugi čovek evropske nauke, Smits je odgovoran za najveći program finansiranja nauke u istoriji, program „Horizont 2020“ koji je težak čak 80 milijardi evra. Njegov dolazak predstavlja dodatno priznanje brojnim uspešnim naporima domaćih istraživača da budu konkurentni u takozvanom evropskom istraživačkom prostoru i da osvoje sredstva iz „Horizonta 2020“.

„Ovo je moja prva poseta Srbiji i moram reći da sam izrazito impresioniran onim što sam video tokom ova dva dana“, rekao je Robert-Jan Smits u ekskluzivnom razgovoru za naučnopopularni portal Centra za promociju nauke, Elementarijum.

„Imao sam priliku da vidim prvoklasne univerzitete i institute, briljantne mlade ljude, izrazito elokventne i samouverene, koji se bave prvoklasnim naučnim istraživanjima, spremni su da grade partnerstva i budu deo evropskih projekata“, zaključio je Smits, dodajući i da se u Srbiji „veoma vešto promoviše nauka”.

Tokom posete Srbiji, Robert-Jan Smits je u petak, 3. marta gostovao na izložbi „Srbija u Horizontu 2020“ koju je organizovao Centar za promociju nauke u Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložba predstavlja kratki presek dosadašnje saradnje domaćih istraživača, naučnoistraživačkih i drugih ustanova sa Evropskom unijom.

„Ovo je dodatni razlog zašto treba što pre ponovo da posetim vašu zemlju, ali i da prenesem svojim kolegama u Evropskoj Uniji: obratite više pažnje na Srbiju i predivne stvari koje se događaju tamo u oblasti naučnih istraživanja i inovacija“, poručio je Smits.

Posebno je istakao da će evropskim naučnicima preneti poruku: „Ostvarite saradnju sa srpskim naučnicima i zovite ih da postanu deo važe mreže, što je svakako u interesu Evrope kao celine“.

Pored Smitsa, na otvaranju izložbe Centra za promociju nauke govorili su i akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, kao i Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.

Tom prilikom, Centar za promociju nauke je pozvao i doktorande iz Srbije koji na skupu u Galeriji nauke i tehnike SANU, mogli da postave pitanja visokom evropskom predstavniku o stanju nauke u Evropi i Srbiji, projektima i podršci istraživanjima.

„Veoma je važno, više nego ikada ranije, da se promoviše nauka, da se govori o naučnim idejama i rezultatima“, rekao je Robert-Jan Smits, posebno ukazujući na značaj povezivanja građana i nauke.

„Ko finansira nauku? To su naravno poreski obveznici. Oni žele da znaju gde je otišao novac koji su dali. Iz tog razloga smatram da je obaveza naučnika i inovatora da pokažu na koji način je potrošen novac koji je uložen u nauku“, poručio je Smits.

Celokupan video intervju sa Robert-Janom Smitsom biće objavljen na Elementarijumu i u narednom broju časopisa Elementi.

Izvor: Elementarium.cpn.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: