Zdravlje

Petak, 01.02.2013.

08:30

Rak prostate: Izbegavajte pomfrit

Istraživanje objavljeno u žurnalu „The Prostate“ pokazalo je da hrana pržena u dubokom ulju nije loša samo za struk već povećava i rizik od dobijanja raka prostate.

Izvor: Huffington Post

Default images

Istraživači iz Fred Hačison centra za istraživanje raka otkrili su da konzumiranje hrane pržene u dubokom ulju više od jednom nedeljno povećava rizik od dobijanja raka prostate.

Naučnici su posmatrali konzumaciju ove hrane kod 1.549 muškaraca sa rakom prostate i 1.492 muškarca koji ga nisu imali starosti između 35 i 74 godine.

Osobe koje su jele najviše pržene hrane – više od jednom nedeljno, imale su od 30 do 37 odsto veći rizik od dobijanja raka prostate, čak i kada su u obzir uzeti faktori kao što su istorija porodičnih bolesti, godine i indeks njihove telesne mase.

„Koliko smo upoznati, ovo je prva studija koja je gledala povezanost konzumiranja hrane pržene u dubokom ulju sa dobijanjem raka prostate“, izjavila je Dženet Stenford, jedan od istraživača.

Stenfordova je primetila jedan od ključnih razloga za ove rezultate: Prženje u dubokom ulju izaziva stvaranje jedinjenja u hrani koja mogu dovesti do stvaranja raka, poput akrilamida u pomfritu i policikličnih hidrokarbona koji se stvaraju kada se meso prži na visokoj temperaturi.

Hrana pržena u dubokom ulju nije jedini metod kuvanja koji je povezan sa rakom prostate – studija objavljena u žurnalu „Karcinogeneza“ našla je dokaze da redovno konzumiranje mesa prženog u tiganju takođe može povećati rizik za dobijanje raka.

Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije i Centra za prevenciju raka naglasili su da konzumiranje jedne i po porcije mesa prženog u tiganju nedeljno može povećati rizik za dobijanje raka prostate za 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: