Zdravlje

Četvrtak, 14.01.2021.

12:12

Imunitet na kovid 19 traje najmanje pet meseci

Osobe koje su preležale koronavirus najverovatnije će bar pet meseci imati imunitet, ali postoje dokazi i da osobe sa antitelima mogu da imaju i šire virus, pokazala je najnovija studija britanskih naučnika.

Izvor: Tanjug

Imunitet na kovid 19 traje najmanje pet meseci
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Istraživanje koje su objavili naučnici Javnog zdravlja Engleske (PHE) pokazalo je da su takve infekcije veoma retke, prenosi Rojters.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da osobe koje su preležale virus u prvom talasu početkom 2020. godine mogu ponovo da se zaraze.

"Znamo da oni koji su preležali infekciju imaju antitela i da su zaštićeni od ponovne infekcije, ali ne u potpunosti i ne znamo koliko dugo će trajati ta zaštita. Postoji rizik da se opet zaraze ali da ne razviju težak oblik bolesti, ali i da je prenesu drugima", izjavila je viša savetnica pri PHE Suzan Hopkins, koja je i koautorka studije.

Istraživanje je obavljeno od juna na desetinama osoba koje su preležale koronavirus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: