Četvrtak, 15.04.2021.

17:26

Hrvati predstavili odelo koje "tera" viruse

Hrvatska modna i tekstilna kompanija predstavila je danas novitet na tržištu - muško odelo s antiviralnim premazom, za koje tvrdi da smanjuje moguće prisustvo više od 99 odsto virusa u roku od dva sata, ali ističe i da ne štiti potpuno od zaraze.

Izvor: Tanjug

Hrvati predstavili odelo koje
Ilustracija Foto: deposit/kasto

Reč je, kako se navodi, o tehnološkoj inovaciji u proizvodnji tkanine "viral off" koju je razvio italijanski proizvođač Marcoto u saradnji sa biomedicinskom kompanijom Poligijene.

"Ova tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima", saopšteno je iz hrvatske firme.

Marcoto tkaninu od koje je odelo izrađeno čini stopostotna runska vuna, a antiviralni premaz eliminiše viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od dva sata virusi s odeće nestanu.

Ističu i da premaz ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze.

Aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan-dioksida i srebro-hlorida, nanosi se na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i dece, kao niti kućnih ljubimaca, kaže se u saopštenju.

"Viral off" premaz na tkanini takođe i štiti odeću, dezinfikuje je, smanjuje potrebu za njenim čišćenjem, te joj produžava vek trajanja, a kako bi zadržalo svoju efikasnost odelo s takvim premazom se održava suvim hemijskim čišćenjem koje neće narušiti njegova svojstva, naveli su proizvođači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: