Tehnopolis

Petak, 12.03.2010.

20:46

Kad četiri nije dovoljno

Kao zamenu za dosadašnje procesore sa četiri jezgra, Intel je ponudio procesor sa šest jezgara.

Izvor: Mikro

Izvor: B92

Default images

Najnoviji član Intelove serije Extreme ima oznaku Core i7-980X i prvi je njegov procesor sa šest fizičkih jezgara koji će nesumnjivo poboljšati performanse sistema u aplikacijama optimizovanim za iskorišćavanje svih njegovih prednosti. Kao i nedavno objavljeni procesori Clarkdale, i i7-980X (prethodno poznat pod radnim imenom Gulftown u verziji za desktop računare, odnosno Westmere EP u verziji za servere) donosi turbo ubrzanje, a u njemu je milijardu i sto sedamdeset miliona tranzistora.

Core i7-980X će zameniti dosadašnjeg kralja performansi, procesor Core i7-975 Extreme Edition izrađen u tehnologiji od 45 nm. Mada će Core i7-975 i dalje biti u ponudi, i novi primerak sa šest jezgara imaće istu cenu – 1000 dolara – što znači da će se šest jezgara dobijati po ceni za četiri. Naravno, odmah se postavlja pitanje šta se dobija s dva jezga više.

Na prvi pogled, Core i7-975 i Core i7-980X su identični. Oba rade na frekvenciji od 3,33 GHz, troše maksimalno oko 220 vati i podržavaju tri kanala DDR3-1066 memorije. Međutim, dva dodatna jezgra znače da novi procesor nudi 12 niti za izvršavanje aplikacija umesto osam s koliko raspolaže i7-975. Pored toga njegova keš memorija trećeg nivoa (L3) koju deli svih šest jezgara ima kapacitet od 12 MB, dok i7-975 ima 8 MB. Zahvaljujući tome mogu se poboljšati performanse multithread aplikacija.

Zbog visoke cene novi procesor će se ugrađivati u računare najviše klase, ali se uskoro mogu očekivati i verzije koje su nešto jeftinije, jer će raditi na nižoj frekvenciji.

Naravno, uskoro će i AMD predstaviti svoj procesor sa šest jezgara Phenom II X6 (čije je radno ime bilo Thuban). Za razliku od Intela koji je naglasak stavio na multithread rad, AMD u žižu stavlja potrošnju i cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: