Utorak, 21.09.2021.

12:22

Gregor Šlirencauer završio karijeru

Austrijski ski-skakač Gregor Šlirencauer (31) okončao je karijeru u utorak.

Izvor: B92

Gregor Šlirencauer završio karijeru
Foto: Profimedia

Šlirencauer je šest puta bio prvak sveta u ski-skokovima, četiri puta je osvajao Svetski kup i jednom bio olimpijski šampion, u Vankuveru 2010.

U karijeri je ostvario 53 pobede uz 88 podijuma, a dva puta je slavio i na čuvenoj turneji "Četiri skakaonice (2007. i 2012).

Šlirencauer je u svojoj prvoj šampionskoj sezoni 2007/2008 oborio nekoliko rekorda, uključujući i rezultat legendarnog Finca Janea Ahonena sa 13 pobeda u Svetskom kupu.

Takođe se izjednačio sa Ahonenom, Matijem Hautamakijem i Tomasom Morgenšternom sa šest uzastopnih pobeda u sezoni.
U januaru 2013. je izjednačio rekord Matija Nikanena sa 46 pobeda u SK, a zaključno sa januarom 2020. ima rekordnih 53, ali je poslednju zabeležio pre čak sedam godina.

"Bilo je ovo jedinstveno i emotivno putovanje koje se nastavlja drugačije. Poslednjih nekoliko meseci je bilo izazovno za mene, u pozitivnom smislu. Do pauze zbog povrede, imao sam dovoljno potrebnog vremena da sagledam prošlost i vidim gde sam sada. Takmičenje me pokretalo sa svojim usponima i padovima u poslednjih 15 godina. Upotpunjavalo me. Kraj nije lak za mene, posle svega što sam doživeo, ali je odluka ispravna i u pravom trenutku",
napisao je Šlirencauer u svojoj oproštajnoj poruci.

Prošle sezone je zbog koronavirusa osvojio samo osam bodova, a u februaru je doživeo i tešku povredu kolena, pokidao je prednji ukršteni ligament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: