Tema B92: Goodyear liga posle 3 meseca

Posle raspada države i stvaranja samostalnih liga, kvalitet košarke koja se u njima igra znatno je opao, o čemu dovoljno govori podatak da je jedini trofej u poslednjih 10 godina osvojila Olimpija u Kupu Kupova. Da bi se kvalitet košarke na ovim prostorima poboljšao, prošle godine osnovana je kontroverzna liga, koja se tada zvala Jadranska, a danas Gudjer. Iako je prošle godine u njoj igrala Budućnost, liga nije bila potpuna bez klubova iz Srbije. Od ove jeseni i taj uslov je ispunjen –u Gudjer ligi nastupa i Crvena zvezda, a naredne sezone naša zemlja će imati tri kluba u ovom takmičenju.

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2002.

11:35

Default images

Posle tri meseca i 8 odigranih kola predsednik UO crveno – belih Živorad Andjelković iznosi prva iskustva iz Gudjer lige:

Naši igrači učestvovanjem u Gudjer ligi, imaju i alternativno takmičenje u kome učestvuju veoma jaki timovi. Tu su Makabi, Cibona, Olimpija, Krka je prilično jak tim. To su sve jake utakmice za naš klub i to protiv timova koji igraju najjača evropska takmičenja. Nama je jako zanimljivo da Zvezda oseti tu evropsku atmosferu – jer kada budemo igrali u Evroligi – takodje ćemo se sastajati sa tim klubovima i ekipama sličnog formata. Ono što Zvezda trenutno radi, mi pokušavamo sebe da pripremimo za narednu sezonu, kada će u Goodyear ligi igrati tri kluba iz naše države. Mi ćemo tada već imati odredjena iskustva iz ovov takmičenja – sve što se dešava ove sezone je jednostavno dobra priprema za ono što nas čeka naredne godine
Selektor hrvatske reprezentacije i trener Krke, Neven Spahija smatra da su utakmice u Gudjer ligi, pravi put, da klubovi i igrači sa prostora bivše SFRJ posle 10 godina postanu ravnopravni sa evropskim:

Nakon raspada bivše države mislim da ni jedna od republika nije imala alternativu i neko jako takmičenje. Sa Jugoslavijom i nije baš tako – jer je imala puno dobrih trenera i igrača. Svi ostali su izgubili jako puno. Povratkom tih klubova iz bivše države, sigurno da će nova koncentracija kvaliteta uticati da se pojave novi mladi igrači, klubovi će ojačati – biće puno derbija, biće pune dvorane. Normalno sada je vreme marketinga, uključiće se jaki sponzori – to je perspektiva i budućnost.

Medjutim,prvo gostovanje Zvezde u Zagrebu donelo je i prve incidente. «Očigledno da nas u Hrvatskoj očekuju malo teže utakmice, jer postoji zaostavština iz prošlih vremena«, kaže Andjelković:

Mi ne igramo na temu bratstva i jedinstva, niti nas to zanima.U ovom takmičenju nastupaju klubovi koji učestvuju u Evroligi – a svako mora da se ravna prema jačem od sebe. Ovo takmičenje u Jadranskoj ligi je veoma važno. Atmosfera u Bosni, Sloveniji, Republici Srpskoj i kod nas je veoma korektna i sportska. Osim utakmice sa Cibonom u Zagrebu tu nema meča visokog rizika. Ali to je realnost danas.
Sa druge strane, Neven Spahija smatra da odredjena tenzija u utakmicama mora da postoji i da je čak dobrodošla:

Ja sam prošle godine gostovao sa Cibonom u Beogradu. Ne znam, te tenzije nisu ništa manje bile na derbiju izmedju Zvezde i Partizana koji sam odgledao u subotu. Dok je to u nekim normalnim okvirima – to je i poželjno. Sve ostalo ne bih poželeo nikom.

Od sledeće godine tri jugoslovenska kluba učestvovaće u Gudjer ligi. O tome šta dobijaju ulaskom u ovo takmičenje, govori izvršni direktor lige Roman Lisac:

Ja mislim da dobijaju puno. Dobijaju mečeve sa jakim protivnicima, tu sada imate više derbija – Makabi, Olimpija, Cibona... sve su to jake utakmice. Vidite da i jedna Krka može da odigra izuzetno dobro.

U konfuziji koja je nastala razdvajanjem FIBE i ULEB-a, Gudjer liga je pronašla svoje mesto. Lisac i Spahija smatraju da je sadašnjost ove lige dobra,a budućnost još bolja:

Lisac: Nas već prozivaju mladjom sestrom ULEB lige. Mi ćemo vrlo brzo dobiti direktno jedno mesto u Evroligu. Ova konfuzija koja je nastala razdvajanjem liga, donela je situaciju da klubovi igraju u okviru ULEB-a, dok takmičenja reprezentacija , prvenstva ,organizuje FIBA. Mislim da je to najbolje rešenje i da je u tome budućnost.

Neven Spahija:Mislim da Goodyear liga prvenstveno mora biti regionalno takmičenje klubova sa prostora bivše Jugoslavije. Ja recimo, volim i veoma cenim Maccabi iz Tel Aviva – ali više bih voleo da vidim u Goodyear ligi beogradski Partizan. Ipak, taj rivalitet i sve ono što se i pre dešavalo – nosi jednu drugu draž, nego utakmice sa Makabijem. Ako bude u takmičenju Partizan, a uz njega i Makabi – onda će Goodyear liga biti jedno od najjačih liga u Evropi, iz rame jednoj španskoj ACB ligi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: