Kultura

Nedelja, 20.07.2014.

09:20

Četiri decenije neodoljivog Hogara

Pre 41 godinu nastao je popularni strip junak Hogar Strašni, a tim povodom je „Beli put” štampao i treći tom storije o najslavnijem Vikingu, pod naslovom „Sva čuda sveta”.

Izvor: Izvor: S. Popoviæ / Veèernje novosti

Default images

Povodom četiri decenije od kako je čuveni strip junak Hogar Strašni počeo da uveseljava čitaoce u svetu, beogradski izdavač “Beli put” štampao je i treći tom storije o najslavnijem Vikingu, pod naslovom “Sva čuda sveta”. I ova knjiga prepuna je njegovih urnebesnih smicalica u prevodu Jelene Petrović, pišu Novosti.

Mrzovoljni ratnik, zarastao u bradu i sa neodoljivim rogovima na šlemu, nije neko ko je zaista živeo tokom zlatnog vikinškog doba (od 9. do 11. veka), već ga je “rodio” američki strip majstor Dik Braun (1917-1989). Hogar je svetsku premijeru imao 4. februara 1973. Prvi put u Jugoslaviji štampan je već 18. aprila iste godine, u sarajevskom časopisu “Strip art”, gde mu je ime prevedeno kao Hagar Okrutni. Objavljeno je samo nekoliko geg-kaiševa, ali se u tom izdanju “nije primio” kod šire publike. Nešto kasnije, 24. avgusta, našao se i u “Politikinom zabavniku”, u kojem i danas redovno izlazi. Od druge polovine sedamdesetih godina prevođen je u časopisu “Stripoteka”, izdanjima “Dečjih novina” i kod nekih drugih srpskih izdavača.

Pre Hogara, Braun je crtao reklamne oglase i nekoliko stripskih serija, od kojih je najpoznatija “Haj i Loiz”, koju je pisao i crtao sa takođe poznatim strip autorom Mortom Vokerom, tvorcem slične humorističke serije “Redov Bili”, prevođene i kod nas. Posle smrti, avanture je nastavio da kreira Kris, jedan od dvojice njegovih sinova.

Čaroban svet stripa pun štoseva, u ovoj knjizi obogaćen je sa 16 zanimljivih i atraktivnih tekstova Slobodana Ivkova, poznatog stripera i dobitnika nagrade “Pavle Vasić” baš za ovu oblast. Tekstovi duhovito objašnjavaju stvarnu istoriju Vikinga, Hogarov karakter i ime, objašnjavaju prva pojavljivanja u Srbiji i Jugoslaviji, Hogarova putovanja po Divljem zapadu, podsećaju na pozorišne i radio dramatizacije koje je ovde doživeo...

PARALELE

U knjizi “Sva Hogarova čuda” Ivkov, između ostalog, daje paralelu Hogarovog broda iz stripa i stvarnih istorijskih izvora. I sve to potkrepljuje nizom autentičnih fotografija, među kojima je i francuska tapiserija iz 1083. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: