Turska: Umetnici protiv "jezika podela"

Turski umetnici, novinari i pisci, uključujući Nobelovca Orhana Pamuka, pozvali su vladu u Ankari da prestane da koristi jezik podela i polarizuje zemlju, u tekstu objavljenom danas na zakupljenim stranama u nekoliko turskih novina.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.06.2013.

12:48

Default images

"Zabrinuti smo. Retorika tipa 'vi protiv nas' intenzivira polarizaciju u društvu", upozorili su umetnici i pozvali na okončanje pritiska, prenela je agencija AFP.

Protesti u Turskoj su počeli 31. maja u Istanbulu zbog planova o preuređenju parka Gezi u centru grada, da bi ubrzo prerasli u antivladine demonstracije širom Turske.

Protesti su naveli premijera Redžepa Tajipa Erdogana da oštro kritikuje demonstrante, uključujući umetnike, nazvavši ih članovima "marginalnih grupa".

Analitičari navode da je Erdogan podstakao tenzije time što se podcenjivački odnosio prema demonstrantima, koje uglavnom čine mladi, obrazovani ljudi iz srednje klase, pri čemu ih je nazvao "pljačkašima" ili naivnom decom kojom manipulišu "teroristi".

On je, takođe, izazvao rast tenzija time što je organizovao demonstracije sopstvenih pristalica kojima je poručio da će se oštro suprotstaviti demonstrantima i da "naređenja prima samo od Boga", ocenjuju analitičari.

Za vreme antivladinih protesta u Turskoj je poginulo četvoro ljudi, a blizu 8.000 je povređeno, pri čemu se policija brutalno ophodila prema demonstrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: