Kultura

Petak, 22.06.2012.

14:21

Afro festival za vikend u Beogradu

U Muzeju afričke umetnosti ovog vikenda biće održan Afro festival koji će obuhvatiti izložbe, radionice i degustaciju kulinarskih specijaliteta sa ciljem da Beograđanima približi umetnost i kulturu Afrike.

Izvor: Tanjug

Default images

Prvog dana, kako je najavio muzej, biće održan popularni "Afrički bazar", zamišljen kao prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maski, skulptura u kamenu i drvetu, rukom pravljenih i bojenih tkanina, slika, batika, nakita, dekorativnih predmeta za enterijer.

Tema ovogodišnjeg Afro festivala je vez, te će biti organizovana i umetnička radionica "Afrički motivi u tehnici veza" koja će biti prilika da građani istraže istoriju i kulturno značenje pojedinih vrsta veza u Africi.

Tehnike veza prikazaće koordinator udruženja "Re:Crafts" (Klaster za revitalizaciju starih zanata u Srbiji) Vesna Rusić i saradnici udruženja - modelar kože Zoltan Varga, (osnivač brenda "Zolika") i primenjeni umetnik Vera Lajko-Bajac.

Predviđene su i dečje radionice u okviru kojih će se mališani upoznati sa simbolima na tkaninama naroda Fon i motivima tkanina Filafani.

Imaće priliku da nauče oblikovanje predmeta od gline - u formi skulptura, reljefa ili dekorativnih i upotrebnih predmeta.

Aktivnosti za decu vodiće antropolog Milica Naumov, primenjeni umetnik Marija Dimitrijević i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu - Milan Rakić, Olga Uzelac, Ana Lazić i Olivera Ercegović.

Tokom dana održaće se i kraće sesije radionica afričkih perkusija u organizaciji Branka Trijića, instruktora kursa "Ðembe".

U večernjim časovima nastupiće bend "Salsa y Punto", koji je značajno uticao na popularnost salse i afro-kubanske muzike u Srbiji.

Sastavljen je od kubanskih i srpskih muzičara: Raul Pulido Sandoval (vokal/marakas/gviro), Horhe Enrike Rivera Legat (piano/bas/vokal), Roberto Hustis Vinales (bubnjevi/bongosi/zvona), Igor Vincetić (konge), Katarina Jovanović (vokal/gviro), Vladimir Jovanović (truba), Dragan Risteski (truba).

Za nedelju, 24. jun, planiran je centralni događaj manifestacije "Durbar: festival festivala" - dan prijateljstva, muzike i plesa.

U bašti Muzeja afričke umetnosti biće postavljeni aranžirani štandovi sa tkaninama, nakitom, figurama u drvetu, a posetioci će moći da probaju kulinarske specijalitete iz različitih krajeva Afrike: Angole, Alžira, Egipta, Gane, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa.

Događaju će prisustvovati i predstavnici ambasada afričkih zemalja u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: