Društvo 1

20.05.2024.

9:08

Upravo objavljeno: Najavljujemo i upozoravamo; Građani Srbije, biće opasno

RHMZ upravo objavio na svom sajtu najavu, ali i upozorenje na obilnije padavine.

Izvor: B92.net

Upravo objavljeno: Najavljujemo i upozoravamo; Građani Srbije, biće opasno
Profimedia

Podeli:

Kako je objašnjeno, u poslednjoj dekadi maja topla, vlažna i nestabilna vazdušna masa na području Srbije uslovljavaće lokalne pljuskove sa grmljavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom.

Nakon lokalno obilnijih padavina ( > 20 mm) u jutarnjim satima na jugoistoku Srbije, u toku dana je manja verovatnoća za pojavu nepogoda, a sutra (21.05.) od sredine dana raste rizik najpre na zapadu i jugozapadu Srbije, a kasno popodne i uveče i u ostalim krajevima.

Takođe, najavljeno je i da oblačnost koja u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji uslovljava kišu i lokalne pljuskove ima tendenciju daljeg premeštanja na istok.

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, RHMZ je za danas upalio žuti metealarm za područja Bačke, Srema, Zapadne Srbija, Jugoistične i Jugozapadne Sebije, kao i za terotoriju KiM.

Za sutra je već veći deo naše zemlje u narandžastom, a ostatak zemlje u žutom meteoalarmu. Ista situacija predviđa se i za sredu.

Predviđene su, osim obilnih padavina, i grmljavinske nepogode.

Na sajtu RHMZ je objašnjeno da narandžasti meteoalarm znači da je vreme opasno. "Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navodi se na sajtu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: