Tragična smrt Bekima Fehmiua

Poznati glumac Bekim Fehmiu pronađen je mrtav u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Policija pretpostavlja da je reč o samoubistvu. Motivi za ovaj postupak za sada nisu poznati.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

16:37

Default images

Vest o smrti slavnog glumca agenciji Tanjug potvrdio je ministar unutrašnjih poslova RS Ivica Dačić. On je kazao da se pretpostavlja da je reč o samoubistvu, jer je pucano iz pištolja koji je registrovan na Fehmijuovo ime.

Bekim Fehmiu imao je 74 godine i bio je je dan od najpoznatijih filmskih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji. Između ostalog glumio je u filmovima "Specijalno vaspitanje", "Partizanska eskadrila", ali najveću slavu u zemlji i inostrantsvu stekao je glumeći "Belog Boru" u "Skupljačima perja". Bekim Fehmiu glumio je i u brojnim stranim filmovima sa najvećim svetskim zvezdamam a između ostalog glumio je i Odiseja.

Karijeru je gradio i u inostranstvu, a posebno u Italiji, gde je imao ugovor s rediteljem Dinom de Laurentisom. Sarađivao je i sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Šarlom Azbavurom i drugima. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima je i Zlatna arena na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, za ulogu Halil-bega u filmu „Roj“. Iz braka sa Brankom Petrić imao je dva sina – Hedona i Uliksa.

2001. godine "Samizdat B92" objavio je knjigu "Blistavo i strašno", u kojoj se Fehmiu sećao detinjstva provedenog u Sarajevu, Skadru i Prizrenu, u godinama pred početak Drugog svetskog rata do 1954. Ovom knjigom čuveni jugoslovenski glumac vratio se u javni život posle dugogodišnjeg odsustvovanja. Povukao se iz javnosti u znak protesta protiv anti-albanske propagande i širenja mržnje prema Albancima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: