Kultura

Ponedeljak, 25.11.2019.

16:20

"Moj jutarnji smeh" premijerno na Festivalu autorskog filma

Film "Moj jutarnji smeh", rediteljski debi Marka Ðorđevića, premijerno će biti prikazan sutra u Kombank dvorani, u okviru Festivala autorskog filma.

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Neven Lipovac

Ovo je priča o zakasnelom odrastanju 30-godišnjeg Dejana, a govori o jednoj generaciji koja je odrastala "pod staklenim zvonom" i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti.

Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Po rečima reditelja, ovaj film prvo je nastajao kao kratkometražni, ali su se na kraju ipak odlučili za dužu formu.

"Inspiraciju sam pronalazio u našoj svakodnevici. Unosio sam ne samo sopstveno iskustvo, već i priče koje sam čuo i zato je bilo vrlo zahtevno i teško preneti sve replike na verodostojan način", objašnjava Ðorđević.

Radnja je smeštena u Kragujevac, ali kako ističe, ova tema može da se događa u bilo kom gradu u našoj zemlji.

"U fimu je Kragujevac jer su sve priče i lokacije na kojima se one događaju u tom gradu, te mi je logično bilo da ga ostavim za mesto zbivanja."

U ostvarenju "Moj jutarnji smeh" jednu od poslednjih uloga imao je Nebojša Glogovac, a saradnja s njim, kako otkriva Marko, došla je iznenada.

"Šetao sam Beogradom sa svojom tetkom i slučajno smo sreli Glogovca. Porazgovarali smo o filmu i predstavio sam mu ulogu vidovnjaka. Odmah mu se dopala uloga i pristao je da se vidimo i snimimo. Bilo je pravo uživanje i čast raditi sa tako velikim glumcem kao što je to bio Nebojša Glogovac", kazao je reditelj.

U filmu se prepliću i balansiraju tuga, tragedija, smrt i s druge strane smeli humor, a najvažnije im je bilo, kako kaže, da što verodostojnije prikažu stvarnost koja će imati pravu poetsku poentu.

Uloge, pored Glogovca, tumače Filip Ðurić, Jasna Ðuričić i Ivana Vuković, a direktor fotografije je Stefan Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: