Petak, 15.03.2013.

17:02

Prva dama oživljava muzeje u Srbiji

Za nešto manje od mesec dana, 12. aprila, biće otvoren rekonstruisani deo Istorijskog muzeja Srbije.

Izvor: B92

Default images

Zgradu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, koja se priprema za otvaranje, posetila je supruga predsednika Srbije, Dragica Nikolić, a ulogu kustosa preuzeo je ministar kulture. Prva dama je najavila da će njen dobrotvorni rad, pre svega, biti zasnovan na oživljavanju i otvaranju srpskih muzeja.

Prostor u zgradi arhitekata braće Krstić zapušten je godinama. Nekada je u njemu bila smeštena Agrarna banka, potom Gestapo, Centralni komitet, deo Muzeja istorije Jugoslavije...
BetaPhoto / Nenad Petroviæ
“Stvarno je božanstveno videti da ovakvo blago postoji u centru Beogradu i stvarno je strašno da se ovo krilo od očiju javnosti”, rekla je supruga predsednika Srbije.

Istorijski muzej Srbije u ovoj je zgradi od 2005. A ovo je prva veća rekonstrukcija i ne slučajno, jer ova ustanova obeležava pola veka postojanja.

“Ovo je prvi put da će muzej Srbije imati svoj prostor, naravno će ova izložba dve dinastije biti posle i stalna. Nećemo stati na ovome, naravno”, rekao je Bratislav Petković, ministar kulture.

Sledećih meseci otvoriće se Konak kneza Miloša, Muzej Srpske pravoslavne crkve, a jedan deo Narodnog muzeja uskoro bi trebalo da bude otvoren za posetioce.

“Pokušavam da spojim ono što se do sad nije radilo - da spojim ljude koji imaju novca i ljude koji žele da rade. Današnji muzeji u Beogradu rade samo zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji su zaposleni u tim muzejima”, rekla je prva dama Srbije i dodala da već ima zainteresovanih ulagača.

Svoju posetu je završila u depou i to u radionici gde se čuva kruna kralja Petra I Karađorđevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

18 h

Podeli: