Ponedeljak, 10.09.2012.

12:13

Izložba o životu romskih porodica

Izložba fotografija "Porodični album", o životu romskih porodica, biće postavljena 10. septembra u prizemlju Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj ulici, najavili su organizatori.

Izvor: Tanjug

Default images

Autor projekta je "Kiosk" - platforma za savremenu umetnost iz Beograda, u saradnji sa 23 romske porodice iz Srbije i Crne Gore, koje su svojim učešćem, fotografijama i pričama obezbedile materijal za izložbu i publikaciju "Porodični album".

Porodična fotografija jedan je od najznačajnijih dokumenata koji svedoči o istoriji većine porodica. Ovaj projekat se bavi otkrivanjem porodičnih istorija Roma koji žive u Srbiji i Crnoj Gori i tako otvara prostor za dijalog sa često zapostavljenim sagovornicima, navodi se u najavi izložbe.

Priče inicirane gledanjem porodičnih fotografija, kako se dodaje, nisu samo o romskoj zajednici, već i o ovim prostorima u proteklih nekoliko decenija.

Projekat je realizovan kao participativni umetnički rad gde sagovornici kreiraju reprezentativnu sliku sebe i svojih porodica - od odabira porodičnih fotografija koje će biti prikazane, do toga na koji će način porodica na kraju biti fotografisana.

U "Kiosku" kažu da su ovakvom metodom rada pokušali da izbegnu nametanje bilo kakve unapred određene slike romske zajednice.

Umetnici koji su radili istraživanje, kao i porodične portrete su Ana Adamović i Duško Miljanić.

Izložba, kaoja će trajati do 17. septembra, realizovana je u saradnji sa organizacijom ProStory iz Crne Gore.

Projekat je realizovan u partnerstvu sa Balkanskim fondom za demokratiju, uz podršku programa Dekada Roma Fonda za otvoreno društvo i Programa za kulturu i umetnost iz Budimpešte.

Izložbu je podržala Asocijacija NKŠ uz pomoć Fonda za otvoreno društvo Srbija i Švajcarskog programa za kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: