Zaev: Gruevski na čelu rasipničke vlasti

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev je optužio premijera Nikolu Gruevskog da je intervenisao da donator vladajuće VMRO DPMNE bude oslobođen plaćanja kazni.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

23:11

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Zaev je na protestu ispred vlade koji traje od 17. maja rekao da se Gruevski nalazi na čelu "rasipničke republičke vlasti". On je objavio 34. po redu set prisluškivanih razgovora vladinih zvaničnika, koji je posvećen, kako je rekao, "koruptivnim, kriminalnim i kompromitujućim aferama" vladinih zvaničnika.

Opozicioni vođa je rekao da ostavke koje su do sada dali ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska i finansija Mile Janakieski, kao i direktor Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu Sašo Mijalkov nisu dovoljne i da će se protesti nastaviti dok i sam Gruevski ne da ostavku.

Zaev je optužio Gruevskog da je po njegovom nalogu oslobođen od plaćanja kazni u nekoliko institucija vlasnik privatne firme iz Negotina u Makedoniji, u čijim je cisternama nađeno 5,5 tona nedozvoljene crvene nafte, samo zato što je bio donator VMRO DPMNE, o čemu se govorilo u jednom od puštenih prisluškivanih razgovora.

"Među umešanima u ovaj skandal po direktivi Gruevskog je i Mitko Čavkov, novi ministar unutrašnjih poslova, koga je Gruevski predložio umesto Jankuloske. Među umešanima u skandal je i juče unapređeni Goranče Savovski, novi direktor Biroa za javnu bezbednost a tadašnji načelnik Centralne policijske službe pri MUP-u", kazao je Zaev.

Zaev je optužio Gruevskog i da je "ulazio u arhive institucija tražeći da se uništi originalan dokument iz arhive MUP-a, odnosno pismo direktora Uprave za civilnu i vazdušnu plovidbu koji se MUP-u žali na odnos (prema njemu) supruge Đorđa Ivanova (tadašnjeg makedonskog predsednika)".

Lider SDMS-a je ocenio da je prelazna Vlada jedino rešenje za krizu u Makedoniji.

Politička i institucionalna kriza u Makedoniji traje od aprila 2014. kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, i od tada njegovi poslanici ne učestvuju u radu Sobranja. Kriza se produbila krajem januara kada je Gruevski optužio Zaeva da "ugrožava ustavni poredak" zbog čega je podneta krivična prijava.

Zaev je optužio Gruevskog da je preko Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije, a u februaru je počeo da objavljuje prisluškivane telefonske razgovore Gruevskog i njegovih saradnika.

U prevazilaženje krize uključili su se i predstavnici međunarodne zajednice, koji su u Skoplju i u Briselu posredovali u razgovorima vlasti i opozicije, ali ni to nije dovelo do ublažavanja tenzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: