Utorak, 19.05.2015.

23:16

Nikolić ne ide u Srebrenicu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je poziv da prisustvuje obeležavanju dvadeset godina od genocida u Srebrenici.

Izvor: Danas

Default images
Foto: Beta

Kako je Danasu rečeno na Andrićevom vencu, predsednik Nikolić ne planira da 11. jula otputuje u Potočare.

S druge strane, na komemoraciju u Memorijalni centar Potočari doći će tri lidera država regiona, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednici Crne Gore Filip Vujanović i Slovenije Borut Pahor.

Oni su, prema izveštavanju medija iz regiona, potvrdili dolazak na obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako se navodi, oni će, tom prilikom, odati poštu žrtvama i poslati poruku da ono što se dogodilo u Srebrenici nikada i nigde ne sme da se ponovi.

U Organizacionom odboru za obeležavanje te godišnjice kažu da očekuju prisustvo oko 30 visokih delegacija i oko 50.000 građana.

Međutim, kako Danas saznaje u kabinetu predsednika Srbije, Tomislav Nikolić će 16. juna otputovati u prvu zvaničnu posetu Sarajevu od kada je postao predsednik Republike 2012. Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre desetak dana bio u drugoj zvaničnoj poseti Sarajevu, a prvi put odmah nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije.

Prema rečima sagovornika Danas u kabinetu predsednika Republike, Tomislav Nikolić je predlagao Bakiru Izetbegoviću da idu zajedno u obilazak i srpskih i bošnjačkih grobova, ali nije dobio odgovor.

Podsetimo, jedini najviši zvaničnik Srbije koji je prisustvovao komemoraciji u Potočarima bio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je bio na obeležavanju desetogodišnjice od srebreničkog masakra - 2005.

Pre dvadeset godina, kada su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni, ubijeno je oko 8.000 Muslimana, uglavnom muškaraca i mladića. Reč je o najvećem zločinu u Evropi posle Drugog svetskog rata za koji je optužen Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojem se trenutno sudi u Haškom tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: