Svet 0

26.05.2024.

13:13

Ako pobede, vratiće obavezni vojni rok: Za šta se sprema ova evropska zemlja?

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da će vratiti obavezno služenje vojnog roka ako Konzervativna partija pobedi na izborima koji su raspisani za 4. jul.

Izvor: Tanjug

Ako pobede, vratiće obavezni vojni rok: Za šta se sprema ova evropska zemlja?
Profimedia/Jussi Nukari/LEHTIKUVA/SIPA/2405152135

Podeli:

Sunak je predstavio plan, prema kojem će 18-godišnjaci imati mogućnost da biraju služenje vojnog roka u trajanju od 12 meseci ili da volontiraju jedan vikend mesečno tokom godinu dana, prenosi Skaj njuz.

Dodao je da će uvesti novi oblik obavezne nacionalne službe za mlade ako konzervativci pobede na opštim izborima. Volontiranje bi bilo organizovano u policiji, vatrogasnoj službi, javnom zdravstvu ili dobrotvornim organizacijama koje rade sa starijim izolovanim ljudima, naveo je Sunak.

Izvori iz Konzervativne partije su rekli da se razmatra moguće uvođenje sankcija prema onima koji odbiju obavezno služenje vojnog roka.

Obavezno služenje vojnog roka u Velikoj Britaniji uvedeno je u januaru 1949. godine i svi fizički sposobni muškarci starosti između 17 i 21 godine morali su da služe u jednoj od oružanih snaga 18 meseci, a taj period je 1950. produžen na dve godine. Obavezno služenje vojske ukinuto je 1960. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: