Sreda, 17.12.2014.

00:12

Republika Srpska danas dobija Vladu

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović podnela je ekspoze i predložila sastav vlade.

Izvor: Beta

Default images

Podrška oporavku privrede, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija i evropske integracije su ključne reformske oblasti na kojima će raditi nova vlada RS, istakla je Željka Cvijanović.

"Najvažniji cilj nove vlade je izgradnja pozitivne ekonomije, povećanje standarda i bolji život svih građana RS", rekla je Cvijanovićeva, predstavljajući program i plan rada svog kabineta poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Mandatarka je istakla da je zadatak nove entitetske vlade jaka, stabilna, prosperitetna, demokratska RS, s očuvanim nadležnostim, koje su joj date Dejtonskim sporazumom, i s institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njenih građana.

Kao prioritete u radu svog kabineta Cvijanovićeva je istakla i borbu protiv kriminala i korupcije, a najavila je restriktivne i nepopularne mere koje će se odnositi na smanjenje javne potrošsnje.

Po njenim rečima, radiće se na uspostavljanju jeftinije, a efikasne i produktivne ukupne javne uprave, dok će se od svih institucija javnog sektora tražiti da izvrše optimizaciju broja zaposlenih.

"Vlada će u najskorije vreme definisati mere za racionalizaciju javne uprave, uključujući i zamrzavanje zapošljavanja, ograničavanje fonda plata, smanjenje broja zaposlenih neuvođenjem novih radnika posle penzionisanja onih koji su za to ispunili uslove", pojasnila je Cvijanovićeva.

Govoreći o evropskim integracijama, ona je ponovila da RS ima jasan stav u pogledu sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i uspostavljanja mehanizma koordinacije, te uopšte kretanja BiH ka EU.

Cvijanovićeva je najavila da će vlada RS u okviru strukturalnog dijaloga insistirati na redefinisanju mesta i uloge Suda, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta, posebno vodeći računa o ustavnom uređenju i nadležnostima RS.

"U tom smislu RS će insistirati na reorganizaciji izbora tužilaca, imajući u vidu iskustva zemalja iz okruženja", rekla je mandatarka.

Cvijanovićeva je najavila i nastavak saradnje RS sa Srbijom u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Mandatarka je poslanicima predložila sastav svog kabineta, u kojem će SNSD imati osam ministara, socijalisti četiri, DNS tri i HDZ BiH jednog ministra.

Ministar finansija će ostati Zoran Tegeltija, Dragan Bogdanić i dalje će biti na čelu resora zdravlja i socijalne zaštite RS, Srebrenka Golić će i dalje voditi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Stevo Mirjanić ostaće na čelu Ministarstva poljoprivrede, a Jasmin Komic nastaviće da vodi
Ministarstvo nauke i tehnologije.

Za ministra unutrašnjih poslova predložen je Dragan Lukač, a za ministra pravde Anton Kasipović. Zlatan Klokić predložen je za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Socijalistima će u novoj vladi pripasti četiri resora. Predsednik Socijalističe partije Petar đokić je kandidat za ministra industrije, energetike i rudarstva, Milenko Savanović iz Mrkonjić Grada predložen je za ministra rada i boračko-invalidske zaštite, Jasmina Davidović iz Foče predložena je za ministarku porodice,
omladine i sporta, a Predrag Gluhaković iz Brčkog kandidat je za ministra trgovine i turizma.

Demokratski narodni savez (DNS) će u kabinetu Željke Cvijanović imati tri svoja ministra. Neđo Trninić, privrednik iz Birča, predložen je za ministra saobraćaja i veza, dosadašnja ministarka uprave i lokalne samouprave ostaje Lejla Rešić, dok bi resor prosvete trebalo da vodi Dane Malešević iz Gradiške.

Davor Čordaš iz HDZ BiH ostaće na mestu ministra za izbegla i raseljena lica.

Pri izboru vlade RS, u skladu sa ustavnim odredbama o konstitutivnosti naroda, mora da se vodi računa i o nacionalnoj strukturi ministara.

Pored premijera, koji je po pravilu Srbin, još osam ministara treba da budu Srbi, na čelu pet resora moraju biti Bošnjaci, a tri ministra moraju da budu Hrvati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: