Nedelja, 24.08.2014.

16:58

Boko Haram proglasio kalifat

Lider džihadističke organizacije Boko Haram je na video snimku njegove grupe izjavio da je formirao islamski kalifat u gradu Gvoza na severoistoku Nigerije.

Izvor: Tanjug

Default images

Do video snimka je danas došla agencija AFP. "Hvala Alahu koji je omogućio pobedu našoj braći u Gvozi i napravio od njega deo islamskog kalifata", rekao je Abubakar Šekau na video snimku koji traje 52 minuta.

On je proglasio da Gvoza nema više nikakve veze sa Nigerijom.

"Uz Alahovu milost mi nećemo napustiti grad. Došli smo i ostaćemo ovde", kazao je Šekau koga su SAD proglasile globalnim teroristom, a Savet bezbednosti UN mu je uveo sankcije.

Humanitarna kancelarija UN je ranije ovog meseca potvrdila izveštaje da je Gvoza pod kontrolom pobunjenika.

Veruje se da Boko Haram kontroliše i druge oblasti u blizini Gvoze u južnom delu Bornoa, kao i velike delove teritorije u severnom Bornou i najmanje jedan grad u susednoj državi Jobe.

Nije, međutim, moguće napraviti preciznu mapu teritorije koja je dospela u ruke islamista, navodi AFP.

Stručnjaci kažu da su uspesi koje je Boko Haram proteklih nedelja ostvario bez presedana i da je ta grupa bliža nego ikad ostvarenju svog cilja da formira strogu islamsku državu na prostoru severne Nigerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: