Klif: Odnos BG i PR mnogo bolji

Ambasador Velike Britanije u Prištini Jan Klif pozitivno je ocenio odnos Beograda i Prištine, uz konstataciju da su mnoge stvari bolje.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

21:49

Default images

"Ubrzo nakon mog dolaska (u Prištinu) postojao je veliki problem oko barikada. Sad imamo Park mira na mostu i zato mislim da su mnoge stvari bolje i da se krenulo nabolje", rekao je Klif u programu RTK2, a prenosi sajt te televizije.

Klif smatra da su najveći problemi na Kosovu nezaposlenost i slaba ekonomija, a pozitivno ocenjuje odnos Beograda i Prištine, koji se, kako kaže, znatno poboljšao u poslednje tri godine.

On je, takođe, pozitivno ocenio i proces integracije severa Kosova.

Britanski ambasador je izrazio nadu da će dogovor o novoj vladi u Prištini biti postignut narednih nedelja i ocenio da nema potrebe za novim izborima, jer oni ne bi promenili sadašnji odnos snaga.

Ambasador Velike Britanije u Prištini ukazao je na problem nostrifikacije diploma, na osnovu dogovora Beograda i Prištine uz ocenu da postoji velika nekoordinacija u kosovskom Ministarstvu obrazovanja.

"Veliki problem je nekoordinacija u kosovskom Ministarstvu obrazovanja. Ne znam kakva je situacija u Srbiji što se tiče priznavanja kosovskih diploma, ali još uvek postoji problem diploma sa univerziteta u Severnoj Mitrovici i to nije deo sporazuma između Prištine i Beograda", rekao je Klif.

"Mi podržavamo radnu grupu u kancelariji (kosovskog) premijera za zajednice i pokušavamo da nađemo rešenje za ovaj problem. Bez priznanja diploma, naročito iz Srbije, i takođe diploma iz Severne Mitrovice, nije moguće da mladi ostvare radni odnos u institucijama Kosova", upozorio je britanski ambasador.

Na pitanje kakav ishod očekuje od sastanka gradonačelnika na severu i Euleksa povodom jučerašnjeg incidenta s neprijateljskim porukama upućenim ovoj međunarodnoj instituciji u severnoj Mitrovici, on je priznao da su odnosi trenutno zategnuti, ali je izrazio nadu da će posle sastanka biti nastavljena dobra saradnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: