Ponedeljak, 28.10.2013.

20:28

"Treba nam podrška za pregovore"

Premijer Dačić izjavio u Londonu da je Srbiji potrebna podrška da što pre počne pregovore sa EU, jer je to "najbolja podrška Briselskom sporazumu".

Izvor: Tanjug

Default images

Učestvujući u debati na temu "Budućnost Srbije u Evropi", u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose Četam Haus, premijer je rekao da Velika Britanija podržava evropski put Srbije i da su odnosi dve zemlje ušli u novu fazu.

Premijer je istakao da je ministar inostranih poslova Velike Britanije Hejg tokom današnjeg susreta bio fasciniran što je od od njihovog poslednjeg sastanka, u avgustu prošle godine u Beogradu, ono što mu je tada rekao, Srbija sve ispunila.

Dačić je ukazao na to da problema ima u implementaciji Briselskog sporazuma, ali da ne treba pritiskati srpsku stranu, već Prištinu, jer je, kako je rekao, nama u interesu da se dogovoreno i sprovede.

On je podsetio kako su tekli razgovori u Briselu, objasnjavajući i to kako je i gde koja delegacija prilikom pregovora bila smeštena.

"Između soba u kojima sede odvojeno delegacije je oko 100 metara, a mene kad pozovu, ja krećem i tu stazu sam nazvao 'staza smrti', jer ne znam šta su odlučili", rekao je premijer, navodeći da zove i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i da se sa njim konsultuje oko onoga šta i kako treba raditi.

Prema njegovim rečima, Vlada je preuzela odgovornost i pozvala Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore i zato je važno da izbori proteknu u miru, da se poštuje procedura, jer će Srbi po prvi dobiti legalne i legitimne organe vlasti na Kosovu i Metohiji.

"To je važno za ceo proces pregovora", rekao je Dačić i podsetio da će novi susret njega i kosovskog premijera biti posle izbora.

Na pitanje u vezi tužbe Hrvatske i kontra tužbe Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Dačić je naveo da je to bila i tema tokom nedavnog boravka u Beogradu hrvatskog predsednika Ive Josipović, koji je isticao da to nije pitanje koje rešavaju predsednici i da to treba da rešavaju vlade dve zemlje.

Zvaću hrvatskog premijera Zorana Milanović da razgovaramo o povlačenju tužbi, jer je to dobro za obe zemlje, za naše narode, za proces pomirenja u regionu, rekao je Dačić.

Na pitanje kakvi su odnosi sa prvim potpredsedniko vlade Aleksandrom Vučićem, Dačić je podsetio da ga je Tomislav Nikolić posle pobede na predsedničkim izborima pozvao i predložio da naprave koaliciju i da on bude premijer.

On je napomenuo da je tri puta od kada vodi socijaliste morao da donosi odluku - 2004. kada je podržao manjinsku vladu Vojislava Koštunice, 2008. odluka o formiranju vlade sa demokratama, "da ne bi Šešelj i Koštunica formirali vladu" i 2012. kada je odlučio da formira vladu sa naprednjcima, a ne sa Tadićevima demokratama.

Dačić smatra da je sva tri puta bio u pravu.

On se tokom debate osvrnuo i na pitane huliganstva u sportu, istakavši da bi nam dobrodošsla iskustva Velike Britanije po tom pitanju.

Sastanak sa predsednikom Srpsko-britanske privredne komore

Premijer Srbije sastao se večeras u Londonu sa predsednikom Srpsko-britanske privredne komore ser Polom Džadžom.

Dačić je ocenio da je njegova poseta Britaniji izuzetno važna, kao što je važna i uloga koju u predstavljanju Srbije i ubeđivanju investitora da je ona pravo mesto za njih, ima Komora na čelu sa uvaženim ser Džadžom.

"Nadam se, pri tom, da je ovo samo početak, i da ćemo, u danima i godinama koje slede, imati mnogo razloga i da se sastajemo i proslavljamo rezultate uspešne saradnje i uspešno sklopljenih poslova", rekao je premijer Srbije.

Sve drugo osim uspeha jednostavno nije dozvoljeno, kazao je Dačić tokom susreta na kome su bili i ministri privrede Saša Radulović i saobraćaja Aleksandar Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: