Utorak, 09.07.2013.

09:12

Mrkić: Osnažiti veze sa Kubom

Šef diplomatije Ivan Mrkić razgovarao je u Havani sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom o mogućnostima za intenziviranje saradnje dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Default images

Posebno je bilo reči o ekonomskoj saradnji.

Mrkić je, u izjavi Tanjugu, ocenio da su oslonci za saradnju između Srbije i Kube veoma jaki i da dve zemlje traže prostor da, kroz reforme koje sprovode, osnaže veze, naročito na polju privrede.

Srbija s Kubom ima dugu istoriju odličnih veza, podsetio je šef srpske diplomatije i ukazao da ove godine obeležavamo 70. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Pošto Kuba ulazi u specifične reforme sopstvenog sistema, a zna se da je Srbija već duže vreme u ozbiljnim reformama, tražimo prostor da u ovom reformisanju osnažimo veze i sarađujemo, naročito u oblasti privrede", naglasio je Mrkić i podsetio da Kuba želi strane investicije, kao i Srbija.

"Kuba ima manjih dugovanja prema nama, ali to možemo kompenzovati zajedničkim akcijama prema trećim zemljama, zajedničkim projektima, a od posebnog je interesa saradnja u oblasti zdravstva", kazao je Mrkić, navodeći poznate kubanske vakcine protiv raka i druge lekove.

Mrkić je rekao i da Srbija sada traži način da se ceo proces saradnje sistematizuje i da pacijenti iz Srbije dobuju mogućnost da do ovih lekova lako dođu.

Šef srpske diplomatije najavio je da će u novembru Kubu posetiti ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Mrkić će tokom posete Kubi, svoje prve zvanične jednoj zemlji Latinske Amerike, razgovarati i s drugim visokim kubanskim zvaničnicima.

Šef srpske diplomatije posetu Havani je ranije danas započeo polaganjem venca na spomenik "Hose Marti" i obilaskom istoimenog Memorijlnog centra.

Srpski ministar će posetiti i Ministarstvo za spoljnu trgovinu i strana ulaganja, gde će se sastati sa ministrom Rodrigom Malmijerkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: