Sreda, 07.11.2012.

00:18

"Tajna" večera kod Eštonove

Drugi put za manje od mesec dana, srpski i kosovski premijeri, Ivica Dačić i Hašim Tači, sastaće se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Default images

Premijere Srbije i Kosova na radnoj večeri ugostiće šefica Evropske diploimatije Ketrin Ešton. Večeri neće prisustvovati veliki broj zvanica, počeće kasnije večeras i predviđeno je da bude završena do 22 sata.

Novom susretu Ivice Dačića i Hašima Tačija prethodiće njihovi odvojeni sastanci sa Eštonovom.

Susret se drži daleko od očiju javnosti, a novinari će saopštenjem biti obavešteni o početku i kraju susreta. Izjave Ketrin Ešton, kao ni prošlog puta, neće biti. Na naše pitanje gde će biti održana večera, Maja Kocijančić, potparolka Ketrin Ešton, kratko je odgovorila: "Ovde, u Briselu".

Maja Kocijančić se nije saglasila s konstatacijom da je ceo događaj neubičajeno tajanstven. Ona kaže da format sastanka određuje želja organizatora, odnosno Ketrin Ešton, da susret bude uspešan.

"Nama je važno da u tom dijalogu dođe do napretka i zbog toga što taj dijalog mora da se odvija u atmosferi koja će biti dobra za taj napredak i koja će u tom smislu pomoći napretku, zbog toga je sve organizovano na takav način. Ja se ne slažem da je to tajno, to su ipak pregovori, dijalog koji mora biti vođen u takvoj atmosferi, a morate razumeti i da je to tek početak nastavka tog dijaloga", kazala je ona.

Zbog takvog formata susreta u Briselu se nadaju da će Dačić i Tači "dosta otvoreno razgovarati o nastavku dijaloga".

Ipak, bez obzira na manje formalnu atmosferu u kojoj će se odvijati susret dvojice zvaničnika, u Briselu insistiraju na tome da su večerašnji razgovori nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa dve strane, koji je počeo 19. oktobra.

Dijalog, ističe Kocijančićeva, treba posmatrati i u kontekstu prošlonedeljne posete Ketrin Ešton i Hilari Klinton regionu, kada je normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila jedna od ključnih tema.

U Briselu ne žele da spekulišu da li će na sastanku biti postignut i neki dogovor niti žele da preciziraju koje će teme biti razmatrane za stolom.

Dva premijera odbacila su, svaki na svoj način, mogućnost razgovora o statusu Kosova, jer je to pitanje za Prištinu završeno, a za Beograd neprihvatljivo.

S druge strane, pred Dačićem i Tačijem je da pronađu mehanizam za sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, koji je naišao na veliko protivljenje srpskog stanovništva na Kosovu, a koji predviđa izlazak kosovskih carinika na liniju koju u Beogradu smatraju samo administrativnom granicom.

Osim toga, u Briselu se insistira na otvaranju i drugih tema dijaloga kako bi se došlo do sporazuma o telekomunikacijama i energetici. Ivica Dačić najavio je da će postaviti pitanje zaštite srspke kulturne i verske baštine na Kosovu, a Hašim Tači insistiraće na rešavanju pitanja nestalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: