Subota, 15.09.2012.

18:12

SAD: Potraga za napadačima

Američke vlasti odlučne su da pronađu odgovorne za ubistvo ambasadora i trojice američkih državljana u Libiji zbog čega su poslale u tu zemlju dodatne snage.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Centralna obaveštajna agencija (CIA), međutim, nema na raspolaganju dovoljan broj ljudi jer su oni već angažovani u drugim kriznim područjima na Bliskom istoku, posebno na granici sa Sirijom, navodi AP.

SAD su već angažovale tim Federalnog istražnog biroa (FBI), koji će pokušati da uđe u trag pristalicama Al Kaide, koje se dovode u vezu sa paljenjem konzulata u Bengaziju i ubistvom ambasadora i još trojice ljudi.

Američki sekretar odbrane Leon Paneta izjavio je da se vojne snage SAD pozicioniraju na 18 mesta u svetu, sa kojih mogu brzo da reaguju u slučaju eskalacije nasilja.

"Moramo biti spremni u slučaju da ove demonstracije izmaknu kontroli", rekao je Paneta za list Forin Polisi, dodajući da Pentagon razmatra da uputi treći vod od 50 specijalno obučenih marinaca da zaštite ambasadu u Kartumu u Sudanu.

Paneta je je ipak ocenio da su u pitanju demonstracije ekstremista, koji su manjina u društvu.

"Kao i kad u Americi demonstrira Kju Kluks Klan, i to ne znači da ostatak države deli njihova mišljenja", dodao je on.

Visoki američki zvaničnik je upozorio da je Al Kaida postala aktivnija u Jemenu, Somaliji, Libiji i širom severne Afrike, ali je ostao pri stavu da se ta teroristička organizacija približava strateškom porazu. Prethodno su SAD rasporedile snage marinaca u Libiji i Jemenu, a takođe su uputile dva broda razarača ka obalama u Severnoj Africi.

Jemenski ogranak Al Kaide se ranije danas oglasio saopštenjem na svom sajtu u kojem se pozdravlja ubistvo američkog ambasadora i poziva na dodatne napade na američke ambasade u drugim muslimanskim zemljama.

Talas nasilja zahvatio je veliki broj muslimanskih zemalja pošto se na internetu pojavio niskobudžetni film "Nevinost islama" u kojem se ismeva prorok Muhamed i islam.

Sudan i Jemen odbacili prisustvo marinaca

Sudan i Jemen danas su odbacili zahtev SAD za prisustvo američkih marinaca u tim zemljama upućenih nakon talasa protesta i napada na ambasade SAD.

"Sudan je u stanju da zaštiti diplomatska predstavnistva u Kartumu i zaštitiće i osoblje diplomatskog kora", rekao je ministar spoljnih poslova Sudana Ali Ahmed Karti, prenela je sudanska državna agencija SUNA.

Tim američkih marinaca predviđenih za brza dejstva upućen je u Sudan, gde su juče demonstranti u prestonici Kartumu pokušali da provale u ambasadu Sjedinjenih Država. SAD razmatraju da u tu zemlju upute još jedan vod marinaca.

U međuvremenu, i jemenski parlament je danas odbacio prisustvo marinaca u glavnom gradu Sani koji treba da ojačaju bezbednost ambasade SAD.

Parlament je u saopštenju "odbacio bilo kakvu formu stranog prisustva" u zemlji i dodao da je na vladi da obezbedi strane ambasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: