Utorak, 31.07.2012.

10:18

Novinar traži pomilovanje

Novinar Laslo Šaš koji je u zatvoru zbog uvrede vođe desničarskog pokreta "64 županije" Lasla Torockaija traži pomilovanje od predsednika Tomislava Nikolića.

Izvor: Tanjug

Default images

69-godišnji Šaš je molbu o pomilovanu dostavio upravi Okružnog zatvora, koje je molbu odmah prosledilo predsedniku Srbije, pišu "Subotičke novine".

U molbi Šaš, između ostalog, navodi da je "nepravedno osuđen u predmetu K278/10 od 4.2.2011. godine", kao i objašnjenje zašto kaznu nije platio, jer nema siguran izvor prihoda već živi od novinarskih honorara.

On piše predsedniku države i da je lošeg zdravstvenog stanja i unapred mu se zahvaljuje u nadi da će uslišiti ovu njegovu molbu.

Ukoliko se Šašova molba uskoro ne reši novinarska udruženja i novinari spremni su da sakupe novac i kolegi otkupe slobodu, navode "Subotičke novine".

Hitno oslobađanje Šaša ztražio je u subotu potpredesednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, dok su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali Tomislava Nikolića da donese odluku o pomilovanju.

Šašu, nekadašnjem saradniku listova “Mađar so” i “Het nap”, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda iz Subotice kojom je po tužbi Torockaja osuđen da plati 150.000 dinara za uvrede izrečene u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u listu “Mađar so”.

“Zbog teškog materijalnog stanja Laslo Šaš ne samo da nije mogao da plati kaznu koja mu je presuđena već je u drugostepenom postupku bio prinuđen da se sam brani pošto nije mogao da plati advokata. U slučaju da ova kazna ostane na snazi, Šaš će biti prvi novinar koji izdržava kaznu zatvora zbog uvrede otkako je donet novi krivični zakonik”, navodi se u zajedničkom saopštenju navedenih novinarskih udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: