Utorak, 30.11.2010.

12:40

Vikiliks ne može uzdrmati ekonomiju

Ekonomista i konsultant Nebojša Katić izjavio je da ne veruje da objavljivanje poverljivih dokumenata na sajtu "Vikilis" može uzdrmati svetsku ekonomiju.

Izvor: B92

Default images

On je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da bi svetsku ekonomiju pre mogli uzdrmati događaji na granici Severne i Južne Koreje.

"Svetsku ekonomiju bi moglo da uzdrma i eventualno bombardovanje iranskih postrojenja", rekao je Katić.

Katić je istakao da je već poznato da američka administracija "gleda sa visine" na svoje evropske saveznike.

On smatra da u odluci vebsajta "Vikiliks" da objavi oko četvrt miliona poverljivih dokumenata, koji se uglavnom odnose na diplomatsku prepisku Stejt departmenta sa američkim ambasadama i konzulatima, "ima sistema" i da je reč o nekoj vrsti specijalnog rata.

Katić je rekap da je Evropa u ekonomskoj krizi koja bi mogla biti i politička, jer svetska ekonomska kriza iz 2008. godine nije prošla, već se nastavlja i "periferne zemlje" su u problemu - Grčka, Irska, a potencijalno i Portugal i Španija.

Španija bi mogla sada biti najveći problem Evrope i španska kriza mogla bi da je ugrozi, rekao je Katić, navodeći da Evropa može da sanira Irsku i Portugal, ali da je i "američki problem sklonjen u stranu" i da "američka štamparija novca radi u tri smene".

Evro "ljuljaju špekulanti" i biće ugrožen i problem je što Evropa još nije počela da govori sasvim jedinstveno kako će se tome suprotstaviti, u čemu je ključna Nemačka, ocenio je Katić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: