Utorak, 03.08.2010.

17:00

Propusti u izboru sudija

Visoki savet pravosuđa načinio je propuste u postupku izbora sudija 2009, saopštio je ombudsman Saša Janković.

Izvor: Beta

Default images

Janković je naveo da su nepotpuno sprovedeni konačni akti nadležnog organa - poverenika za pristup informacijama od javnog značaja.

Janković je naveo da su kandidati uskraćeni za sadržajno i konkretno obrazloženje neizabranim kandidatima o razlozima zbog kojih nisu izabrani kao i za pouku o pravnom leku.

Zaštitnik građana je kao propust istakao i odsustvo dovoljno delotvornih i smišljenih mera za postizanje srazmerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u sudovima na čijem području žive te manjine.

Ombudsman je Visokom savetu sudstva uputio preporuku u kojoj se navodi da bi uočeni propusti trebalo da budu otklonjeni saglasno pravnom
poretku i u skladu s odlukama drugih nadležnih organa, posebno imajući u vidu odluke i stavove Ustavnog suda.

"U budućem radu, Visoki savet sudstva će se dosledno pridržavati načela dobre uprave, a posebno onih koja garantuju transparentnost rada i obrazloženost i utemeljenost odluka organa javne vlasti, te načela koja učesnicima u postupku omogućavaju što delotvorniju zaštitu njihovih prava i legitimnih interesa, posebno u pogledu obaveštenosti o činjenicama koje služe kao osnova za odlučivanje i mogućnosti da se one ospore u toku postupka", naveo je Janković u preporuci.

Zaštitnik građana je u preporuci pozvao Visoki savet sudstva da bez odlaganja sprovede neizvršena rešenja Šabića i da poverenika obavesti o izvršenju rešenja.

"U postupcima koje vodi, Visoki savet sudstva će delotvorno primenjivati pozitivno-pravne garancije zaštite i ostvarivanja pojedinačnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina i, po potrebi, razviti i primenjivati sopstvene postupke i procedure koji obezbeđuju ostvarivanje svrhe ustavnih garancija manjinskih prava u praksi", precizirao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: