Četvrtak, 22.07.2010.

11:10

Patrijarh služio moleban za Kosovo

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da srpski narod i Kosovo danas preživljavaju teži deo svoje istorije i pozvao one koji sude i presuđuju da ne učine nepravdu.

Izvor: Beta

Default images

"Bili smo u sličnim situacijama mnogo puta, Gospod nas je sačuvao i verujem da će sačuvati i nas sada i naše stradalno Kosovo i Metohiju", naveo je Irinej.

Poglavar SPC je služio moleban u hramu Svetog Save u Beogradu. On se pomolio da oni koji kroje sudbinu sveta donesu "pravednu i pravičnu i ljudsku i božansku pravdu".

Samo takva odluka, kako je rekao, može da zadovolji sve i "taj narod koji traži ono što nikad nije bilo njegovo i traži od nas da se odreknemo od onog što je nama najsvetije".

"Ja se molim Gospodu da oni koji sude i presuđuju donesu takvu odluku koja će zadovoljiti nas i naše sužitelje i da ne učine nešto što će biti večiti kamen spoticanja i jabuka razdora. To će i nas i njih učiniti nesrećnim", rekao je on.

Poglavar SPC je pozvao na mir i spokoj i srpskom narodu poručio da se koristi svim sredstvima "ljudskim i moralnim vrednostima" da dokaže svoje pravo na "najsvetiju našu svetu zemlju" i da mirnim sredstvima pođe do cilja koji će doneti dobro svima.

"U ovim teškim trenucima za naš narod koji preživljava teži deo istorije od kada srpski narod postoji i mnogo je nevolja i stradanja Kosova. Srpski narod doživljava najveću nevolju i najveća iskušenja. Srpskom narodu hoće da se uzme ono što je za njega najdragocenije - njegov Jerusalim, njegova sveta zemlje, svetinje i sveci koji u njima počivaju", kazao je patrijarh.

Srpski patrijarh služio je danas od 17 sati moleban za mir i povoljno rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije kom je prisustvovalo stotinak ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: