Četvrtak, 27.05.2010.

14:18

Crkve podržale zaveštanje organa

Crkve i verske zajednice u Srbiji podržale su zaveštanje organa radi očuvanja ljudskih života.

Izvor: Beta

Default images

To je poruka okruglog stola "Uloga crkava i verskih zajednica u nacionalnom programu za transplantaciju".

Predstavnici crkava i verskih zajednica, stručnjaci za transplantaciju i predstavnici pacijenata potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da judaizam, hrišćanstvo i islam smatraju da je religijska obaveza lečiti obolelog i produžiti mu život.

U zajedničkoj izjavi izražena je podrška stvaranju nacionalnog programa zaveštanja organa isključivo u svrhu očuvanja ljudskih života, a ne za potrebe medicinskih eksperimenata ili nastavne svrhe studenata medicine.

"Biblijski, talmudski i kuranski stihovi nas obavezuju na intervenciju u situacijama u kojima treba spasiti život:'Nemoj stajati na strani dok se proliva krv tvog bližnjeg', 'Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog', 'I neka tvoj brat živi s tobom', 'Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je spasao čitav svet'", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Izjavu su potpisali rabin Isak Asijel, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji Eldin Ašćerić, episkop jegarski Porfirije i predstavnik Katoličke crkve Vladislav Varga.

Cilj okruglog stola održanog u zgradi Narodne banke Srbije u organizaciji Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, Jevrejske opštine Beograd i Centra za demokratiju, jeste aktivnije učešće tradicionalnih verskih zajednica u promociji zaveštanja organa.

Predstavnici crkava i verskih zajednica naveli su da je zaveštanje organa ne samo dozvoljeno nego i poželjno, dodajući da donacija organa mora biti dobrovoljna i ne sme biti predmet trgovine.

Prema podacima saopštenim na skupu, u Srbiji je 3 700 pacijenata na dijalizi, 1 300 na listi čekanja za transplantaciju bubrega, dok nema podataka o pacijentima kojima je potrebna transplantacija srca i jetre.

U Srbiji je godišnje, kako je rečeno, potrebno uraditi između 300 i 400 transplatacija bubrega, 70 do 100 transplantacija jetre i između 20 i 30 transplantacija srca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: