Subota, 22.05.2010.

23:49

Napadnuta baza NATO-a u Avganistanu

Nekoliko pripadnika međunarodnih snaga u Avganistanu i civila ranjeno je u napadu ekstremističkih grupa na glavnu vojnu bazu NATO-a na jugu Avganistana.

Izvor: Beta

Default images

Napad na vazdušnu bazu u Kandaharu počeo pre nekoliko sati prvo raketama, a zatim se nastavio i paljbom sa zemlje.

Napad je i dalje u toku, kaže portparolka NATO snaga u toj bazi Amanda Peperseim. Ona je rekla da je u pokušaju napadača da probiju punkt obezbeđenja na severnoj strani, vojnu bazu pogodilo najmanje pet raketa, ranivši nekoliko pripadnika alijanse.

U saopštenju NATO-a navodi se da je "alarm trajao nekoliko sati, ali da napadači nisu ušli u bazu". Navodi se i da je jedan broj vojnika i civila ranjen i da dobija medicinsku pomoć i da niko nije poginuo.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, iako je Kandahar uporište talibana u toj zemlji.

Pre tri dana oružani ekstremisti napali su vazdušnu bazu Bagram, severno od Kabula, i u tom napadu poginulo je 16 napadača i jedan Amerikanac. Uhapšeno je pet pobunjenika.

Raketni napadi na bazu u Kandaharu nisu neuobičajeni, ali su napadi sa zemlje na velike vojne baze retki.

Dva napada ove nedelje dogodila su se pošto su talibani najavili ofanzivu protiv NATO snaga i trupa avganistanske vlade, kao odgovor na pretnju SAD da će pokrenutu akciju protiv talibanskih uporišta u Kandaharu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

19 h

Podeli: