Utorak, 09.02.2010.

16:24

Ugroženost dece na Internetu

Sve više dece i u Srbiji biva ugroženo na Internetu, govore rezultati istraživanja koje je prošle godine sprovelo Ministarstvo za telekomuniukacije.

Izvor: B92

Default images

Zato se kampanja "Kilkni bezbedno" nastavlja i u 2010. godini uz podršku tri najveća mobilna operatora u Srbiji kako bi poruka o opasnostima upotrebe Interneta dospela do dece, roditelja i nastavnika.

Ono što bi u životu bila nezgoda ili bezazlena šala, na Internetu može da postane dramatičan događaj jer, za nekoliko sekundi, može da se umnoži u milionima kopija i distribuira po svetu.

Deci možete braniti da plivaju u ovom okeanu informacija, ali je najbolja zaštita naučiti ih da plivaju i upozoriti ih da lične informacije nikada ne stavljaju na raspolaganje nepoznatima.

"Sada, možda po prvi put u istoriji, imamo slučaj da deca znaju mnogo više o nečemu nego što znaju njihovi roditelji i nastavnici i zbog toga je neophodno da se i roditelji i nastavnici obuče i saznaju šta je to što postoji na Internetu, šta je to što njihova deca ne treba nikad da urade na Internetu i šta je to što treba uvek da urade na Internetu kako bi se zaštitili", rekla je ministarka za telekomuikacije Jasna Matić.

I najveći operateri na našem tržištu Telekom, Telenor i Vip podržaće ministarstvo u akciji.

Osim opremanja internet učionica, svesni potrebe za nadzorom, u Telekomu će pomoći roditeljima i deci da razviju svest o značaju kontrole pristupa nepoželjnim informacijama.

"Hteo bih samo da kažem da ćemo za nase ADSL korisnike, a verujem da će to raditi i svi ostali, nuditi novu korisničku terminalnu opremu koja će omogućiti, osim klasične zaštite i jednu intreaktivnu mogućnost roditelja nad sadržajima kojima pristupaju njihova deca", izjavio je direktor Telekoma Branko Radujko.

"Ja imam troje dece, a moja najstarija kćerka ima 13 godina, ona odrasta sa internetom. Ja sam svestan da ona u nekoj čet sobi možda razmenjuje informacije i poruke sa nekim osobama koje se predstavljaju da imaju 13 godina, a može da se ispostavi da imaju 30", kaže direktor Telenora Ćel Morten Jonsen.

Ministarstvo telekomunikacija najavljuje da će od 1. marta početi organizovana edukacija za profesore, pedagoge i roditelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: