Subota, 21.02.2009.

16:22

Makedonske škole etnički podeljene

U delovima Makedonije u vrtićima i osnovnim školama već postoje smene po etničkoj osnovi, a sada se to traži i u srednjim školama.

Izvor: B92

Default images

Odvojeno nastavu pohađaju i učenici srednjih škola u Tetovu i Kumanovu, a na red je došla gimnazija u Strugi. Time se međunacionalni problemi Makedonaca i Albanaca, posle oružanog sukoba i tragičnih incidenata na izborima prethodnih godina, sada pokazuju i u školama.

Klupe u kojima sede makedonski učenici u struškoj gimnaziji "Niko Nestor" su već dve nedelje prazne. Odbijaju da uče i istoj smeni sa Albancima zbog čestih incidenata i tuča sa ozbiljnim posledicama.

Ovakva situacija se provlači več godinama unazad, kažu oni đaci makedonske nacionalnosti koji su se složili da se pojave ispred kamera.

"Tuče su masovne i izuzetno opasne. Koriste se noževi, pištolji. Albanci nas obično napadaju kada su u velikim grupama, a mi smo sami ili sa nekolicinom prijatelja."

"Od škole smo tražili pojačane mere bezbednosti. Obezbedili su nam video-nadzor i prisustvo policije. Ništa nije pomoglo." Iza zahteva makedonskih učenika koje je prihvatila Vlada stoje i njihovi roditelji. Oni smatraju da incidente izazivaju oni albanski učenici koji dolaze iz okoline Struge.

"Kad dođu u grad, oni se prvi put suočavaju sa činjenicom da postoji jezik koji je različan od njihovog maternjeg, albanskog. Za njih je sve nepoznato, pa čak i to da postoji druga religija", kaže Višnja Duracoska, majka jednog od učenika.

Direktor gimnazije "Niko Nestor" ne razume uporno odbijanje albanskih učenika, ali ni lokalnih vlasti, da se nastava izvodi u etničkim smenama.

"Etničke smene već postoje u obdaništima i u osnovnim školama. Već godinama unazad Makedonci i Albanci u ovoj gimnaziji nisu imali nijednu zajedničku aktivnost. Posebno organizuju ekskurzije, posebno proslavljaju maturu", kaže Mare Saveska, direktorka srednje škole "Niko Nestor".

Albanski učenici, njihovi roditelji i profesori Albanci se ne slažu sa idejom o podeli u etničke smene. Tuče su po njima retke i izolovane.

Identičan stav ima i gradonačelnik Struge Ramiz Merko, koji tvrdi da se učenici tuku samo u školi, ali ne i u gradu.

"Makedonski i albanski učenici se druže u gradu, zajedno izlaze uveče. Suživot u Struzi nije nikada bio doveden u pitanje", kaže gradonačelnik Struge.

Inače, etničke smene već postoje u gimnazijma u Tetovu i u Kumanovu. Podelu su tamo tražili albanski učenici.

Za incidente u Strugi Vlada je optužila opozicioni Socijaldemokratski savez, koji je 2004. godine doneo Zakon o teritorijalnoj organizaciji.

Tada je iz teritorijalne mape bila izbrisana trećina opština, a opštinske granice Struge i Skoplja su bile proširene ruralnim naseljima u kojima živi albanska većina.

Opozicija je odgovorila da Vlada jedino traži krivca i da je razlog problema koalicioni nesporazum između VMRO-DPMNE i albanske partije DUI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: