Poslanici se nepropisno parkiraju

Poslanici Skupštine Srbije često parkiraju svoje automobile na trotoar ispred zgrade, i to na mestima koja su posebno obeležena za kretanje slepih osoba.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2008.

16:17

Default images

Parking servis, inače, ne može da uklanja automobile bez poziva policije. Na poziv građana i udruženja slabovidih, Televizija B92 istraživala je ko od poslanika parkira na mestu obeleženom za invalide. Luksuzni automobili poslanika uredno su parkirani na trotoaru Ulice kralja Milana, i to tačno na reljefnoj traci koja olakšava kretanje slepih i slabovidih osoba.

Brojne patrole saobraćajne policije i paukovi Parking servisa odnose vozila i pišu kazne u samom centru grada, ali do zgrade parlamenta skoro nikad ne dolaze.

Međutim, bilo je dovoljno samo pojavljivanje kamere TV B92, pa da se za samo nekoliko minuta sa trotoara sklone svi parkirani automobili.

Da li ih je zbog kamere B92 neko zvao ili su i inače tako planirali, tek, ubrzo su se u Ulici kralja Milana pojavili i saobraćajci, a zatim i pauk Parking servisa, ali za njih više nije bilo posla.

Zbog veoma revnosnih saobraćajaca, ovoga puta bez teškoća kroz Ulicu kralja Milana slabovidi Viktor Živojinović lako je prošao.

Međutim, on kaže da je inače posebno obazriv kada dođe do zgrade parlamenta jer nikada ne zna kada će naići na parkirano vozilo srpskih poslanika.

“Veliki problem je što nema jedno nego više parkiranih vozila i kada zaobiđete jedno, naiđete na drugo, i to je veliki problem. Dešavalo se i da siđem na ulicu i vidite da je saobraćaj gust i da bi to bio veliki problem”, kaže Živojinović.

Za svega dvadesetak minuta, koliko je ekipa TV B92 boravila ispred zgrade parlamenta, na desetine vozača popelo se automobilom na trotoar kako bi do samog ulaza dovezli svoje ministre i poslanike.

Tako je, na primer, ministar kulture Nebojša Bradić blokirao prolaz za pešake, što za njega ne predstavlja problem jer se, kako je kratko objasnio, vozač tu duže neće zadržavati.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je, kako su izvestili mediji, juče psovao i vređao novinare koji su ga pitali zbog čega svoj džip parkira na mestu kojim prolaze slepe i slabovide osobe, sada je nešto smireniji, ali i dalje u parkiranju na trotoaru ne vidi ništa sporno.

“Ja se tu parkiram godinama. Ja sam poslanik već peti put i niko mi nikada nije rekao da ne mogu tu da parkiram. Dežurni saobraćajac kad kaže da smetamo, mi automobile pomerimo. Ja nisam ni video stazu za invalide”, rekao je Ilić.

On se novinarima požalio i da mesta za parking u okolini zgrade Skupštine nema dovoljno, uz opasku da će na kraju poslanici morati da se parkiraju u parku.

Viktor Živojinović kaže da se nada će neko početi da obrazuje one poslanike koji ne znaju šta za osobe sa invaliditetom znače reljefne trake, ali, kako objašnjava, za neke od njih i dalje nema opravdanja.

“Mislim da je to stvar kućnog vaspitanja”, kaže on.

Nisu samo poslanici i ministri nezaintersovani za probleme osoba sa invaliditetom.

Jedan gledalac je Televiziji B92 dostavio video snimak na kojem se vidi vozilo policije koje je u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu parkirano upravo na mestu koje je predviđeno za osobe sa invaliditetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: