Utorak, 09.12.2008.

01:11

Povećanje akciza - najlakša mera

Kako bi se nadoknadili gubici koji će nastati zbog jednostrane primene SSP-a, Vlada je u nacrtu novog budžeta povećala akcize na naftu, cigarete, kafu i pivo.

Izvor: B92

Default images

Činjenica da će od 1. januara 2009. Srbija početi jednostrano da primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, konkretno znači smanjenje ili ukidanje carina za proizvode Evropske unije, a samim tim i manje prihoda u budžetu Srbije za iduću godinu.

Kako bi se nadoknadili gubici zbog jednostrane primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji konkretno znače smanjenje ili ukidanje nekih carina, Vlada je u nacrtu novog budžeta povećala akcize na naftu, cigarete, kafu i pivo.

Ekonomisti kažu da je povećanje akciza najlakši način za dodatne prihode u budžet.

Sadašnja visina akciza na dizel gorivo biće uvećana za pet, a na benzin za jedan dinar.

Akcize za sve vrste cigarete biće prvo uvećane za dva dinara, a zatim će uslediti povećanje za dva odsto u odnosu na postojeću cenu.

Za pivo akcize će biti veće za dinar i po po litru, a za kafu za 10 odsto od postojeće cene.

Do poskupljenja je došlo jer je to jedan od najlakših načina da se popune rupe u budžetu, kaže saradnik Instituta za tržišno istraživanje Saša Đogović.

“Postavlja se pitanje zašto ne idu akcize na alhoholna pića, a ne samo na pivo ili kafu. Kod nas je pivo, izgleda, postalo luksuzna roba, ali i kafa, a to su robe koje se najčešće koriste. Zato su, u stvari, tu stavljene akcize, odnosno nameti”, smatra Đogović.

Inflacija ili neophodnost?

Akcize su najizdašniji izvor punjenja budžeta i zbog toga je razumljiv ovakav potez Vlade, smatra i Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

Međutim, zbog toga što će poskupeti neki od najprodavanijih proizvoda, promena cena će dovesti i do povećanja inflacije i pada životnog standarda, kaže Nikolić.

“Kada pogledamo strukturu tih akciza, prema mom mišeljenju, sasvim je opravdano povećanje akciza na duvan, s obzirom da imamo najmanju cenu cigareta u okruženju, pa i u Evropi", rekao je on.

"Nemam opravdanje za podizanje akciza naftnih derivate, jer je to bila ključna komponenta u strukturi cena, koja je podizala maloprodajnu cenu naftnih derivata, a iz tih razloga mi smo i imali najveću cenu naftnih derivata u okruženju”, kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je ovo povećanje samo vanredno usklađivanje, sa ciljem da se pokrije deficit u budžetu koji će nastati zbog ukidanja i smanjenja carina za evropske proizvode početkom iduće godine.

Osim toga, u martu očekuju nas i redovne promene akciza.

“U skladu sa postojećim zakonom o akcizama, nas već početkom sledeće godine očekuje novo podizanje akciza, jer se akcize usklađuju sa rastom inflacije iz prošle godine”, kaže Nikolić.

Pored povećanja akciza zbog tankog budžeta, kafa, pivo, cigarete i nafta će tako u martu poskupeti za dodatnih devet odsto, koliko do sada iznosi inflacija u tekućoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: